lavendel

På cykel genom Provence lavendelfält

SEMESTER. Lavendel är starkt förknippat med Provence och färgar under sommarmånaderna hela landskapet böljande lila. Här styrs livet av hårda vindar, sol och natur. Få dofter har samma lugnande verkan som lavendel, och modern forskning visar att den både underlättar avslappning och gynnar en bra sömn.

Men blomman, vars identitet en hel region vilar på, hotas nu av klimatförändringar. Säsongsmässiga skiften i temperatur gör att skördarna tidigareläggs och ändrar hur olika grödor samspelar med varandra. Det största hotet är inte att lavendeln ska dö ut helt, men att lämplig odlingsmark successivt förskjuts norrut – förödande för en region känd för just sitt lavendelblå landskap.

Vill du uppleva det vackra provencalska landskapet bör du därför ta cykeln. Det finns många researrangörer som erbjuder cykelresor i Provence, men det är också lätt att fixa själv med hjälp av det lokala nätverket Vélo Loisir.

Känns det långt till södra Frankrike finns det ett riktigt bra alternativ här hemma: Österlen, som till och med kallas Sveriges Provence. Och det är lätt att förstå varför. Här finns gott om vackra vyer, gastronomiska upplevelser i världsklass, och förstås också en hel del lavendel. Även här är cykeln ett bra sätt att ta sig fram och behöver man en vacker plats att övernatta på finns mysiga Mellby Klockargård i Kivik.

 

Ännu mer lavendel!

Om Lavendel
Lavendel innehåller en eterisk olja som ökar blodgenomströmningen i huden. Därför används den i många parfymer och hudvårdspreparat, men har de senaste åren även väckt kockars intressen. Doften anses också ha en lugnande effekt och kan hjälpa till mot sömnsvårigheter.  De största lavendelodlingarna i världen finns i Provence i Frankrike.

Lavendelskorpor
Baka en bit av Provence – doftar som en dröm och smakar lika gott. På recept.nu finns inspiration att få!

Odlingstips
Lär dig mer om hur du kan sköta din egen lavendelodling, tidningen Allt om trädgård vet hur du lyckas!.

Taggar: | | | | |