SPARANDE

LIVET 2.0

SPARKOLL. Det finns mycket vi borde göra för att nå våra mål, men det räcker det inte med att drömma – man måste handla också. Maja Englund, Sparekonom på SPP och Sapirs expert på sparande ger sina bästa tips för framtiden och pensionen.

Som sparekonom på ett pensionsbolag är en av mina största utmaningar att få de jag möter att förstå vikten av att ha koll på sin pension och att komma igång med det sparande de vet att de behöver. Nästan alla jag möter förtränger nämligen tanken på pension i det dagliga, men har stora drömmar om vad de ska göra när de blir pensionärer. Ofta ganska dyra drömmar, som resor och hus i varma länder, men ingen som helst plan för hur den här semesterliknade tiden efter arbetslivet ska finansieras. Så, det finns egentligen bara två val: hoppas på det bästa eller faktiskt engagera sig.

Från ord till handling
Jag ska gå rakt på sak. Du kan troligen förvänta dig någonstans mellan 40-60 procent motsvarande av din lön i pension. Räcker det för att nå dina drömmar?

Pension är din framtida lön och det är försent att förhandla när du checkar ut från kontoret för sista gången. Dessutom handlar det om en för värdefull tid i livet för att helt lämnas åt slumpen. Men lugn, om du väljer spåret att engagera dig redan i dag så kan du med enkla medel få koll på läget utan att det behöver ta för mycket tid.

Börja med att skaffa dig en uppfattning om hur mycket du tror du behöver och en bild av hur mycket mer du skulle behöva spara varje månad för att nå det målet. Det behöver inte betyda att du tar alla pengar från egen ficka, utan det finns flera sätt att nå dit. Hitta ett sparande som passar dig och din unika livssituation och fortsätt att drömma om livet som pensionär.

Så här bygger du en solid pension:

  • Spara extra. Lägg undan en fast summa varje månad till pensionen. Det kan vara smart att sätta upp ett autogiro som för över pengar så snart lönen kommer in på kontot. Då riskerar du inte att missa det.
  • Fixa tjänstepension. Säkerställ att din arbetsgivare sätter av pengar till en tjänstepension. Det är nämligen inte obligatoriskt om företaget inte har kollektivavtal.
  • Byt lön mot pension. På pensionsspråk kallas det ”löneväxling. Prata med din arbetsgivare, kanske har du möjlighet att byta ytterligare en del av lönen mot pension?
  • Spara smart. Hur du placerar dina pengar spelar roll för vilken avkastning du kan förvänta dig. Väljer du ett hållbart sparande så placeras dina pengar i framtidsinriktade bolag som är rustade för morgondagens utmaningar. Bra för världen och din plånbok.
  • Tänk på avgiften. En liten skillnad i avgift kan få stor skillnad på din pension. Se till att du får vad du betalar för.
  • Jobba längre. Att gå från 100 till 0 kan vara en stor omställning på många plan. Kanske kan du fortsätta jobba deltid ett tag när det är dags för pension?
  • Be om hjälp. Indirekt kan det göra under för ditt sparande – för du behöver faktiskt inte ha koll på allt själv. Det finns många som vill och kan hjälpa dig.

Taggar: | | |