• Teknikstrategen Chu Zhu menar att Kinas politiska och kulturella friheter utvecklas parallellt med digitaliseringen av våra sociala liv.

  Teknikstrategen Chu Zhu menar att Kinas politiska och kulturella friheter utvecklas parallellt med digitaliseringen av våra sociala liv.

 • Atelier Rouge Peking gör hållbart mode som flyttar gränserna och formar en ny kinesisk samtida kultur. kina

  Atelier Rouge Peking gör hållbart mode som flyttar gränserna och formar en ny kinesisk samtida kultur.

 • Med rena linjer och androgyna siluetter skapar de kinesisk avantgarde. kina

  Med rena linjer och androgyna siluetter skapar de kinesisk avantgarde.

 • Smyckeskollektion, Atelier Rouge Peking

  Smyckeskollektion, Atelier Rouge Peking

 • "Space Tang" av samtidskonstnären Xu-Qu, Atelier Rouge Peking.

 • - Vi anser att ett starkt varumärke ska vara hållbart, säger Atelier Rouge Pekings designer PJ.

  - Vi anser att ett starkt varumärke ska vara hållbart, säger Atelier Rouge Pekings designer PJ. Foto: Wang Wei.

 • Foto: Ren Hang, Atelier Rouge Peking. kina

  Foto: Ren Hang, Atelier Rouge Peking.

Made in China: Unga entreprenörer tar plats

UNGA ENTREPRENÖRER. Vill man hitta det nya Kina ska man titta på de nya design- och IT- företagen i storstäderna. Det säger teknikstrategen Chu Zhu som är medgrundare till start-up bolaget Sqore i Stockholm. Sapir har pratat med honom och modedesignern PJ från Peking om ett nytt Kina som växer fram. De representerar olika delar av den unga generation kineser som förändrar landet i grunden.

I Peking, Hong Kong och Shanghai sker just nu en ny kulturrevolution. Där växer idag fram en ung, kosmopolitisk, välutbildad och inflytelserik generation kineser som med sitt sätt att leva, sina drömmar och sina globala nätverk tvingar myndigheterna att sakta öppna sig mer och mer.

Kinas textilindustri har haft en förödande påverkan på ekosystem och klimat, men inom modeindustrin händer det mycket. Förutom hårdare miljökrav växer det nu fram starka designers som driver på en inhemsk utveckling av High fashion. Märken som nu etablerat sig i de stora modestäderna och som riktat en nervös modeelits uppmärksamhet mot Kina.

Ny marknad för hållbart mode
PJ är designer på ultramoderna modeföretaget Atelier Rouge Peking. Deras mål är att alltid försöka flytta gränserna och på så sätt förändra och forma en ny kinesisk samtida kultur. Med rena linjer och androgyna siluetter skapar de en kinesisk avant gard-design.

– Hållbart mode kommer mer och mer. Vi är inte där än och fortfarande har vi långt kvar att gå, men vi ser en gryende trend.

Som många andra designers i Kina ser de att hållbarhet och kvalitetsdesign kommer att slå brett hos en rikare och allt mer medveten befolkning.

– Vi vill inte skapa ett brand med kort livslängd, utan identitet. Vi anser att ett starkt varumärke ska vara hållbart, och vi måste kämpa för att vinna tillbaka omvärldens respekt på det här området.

Kultur i förändring
Den andra motorn i den nya kulturrevolutionen är IT-branschen. Man pratar om att Peking är det nya Silicon valley och inget land i världen har så många teknikuniversitet som Kina. Marknaden vet inga gränser och framtiden ser mer än ljus ut. Chu Zhu, är 31år och kom till Stockholm från Peking som student. Idag jobbar han med strategi och partnerskap på Teknikföretaget Sqore, men kommer flytta tillbaka till Peking när han känner sig klar med Sverige. Han menar att Kinas politiska och kulturella friheter utvecklas parallellt med digitaliseringen av våra sociala liv.

– Utvecklingen tvingar fram en politisk och kulturell förändring. Teknikföretagen har introducerat nya verktyg för kommunikation. Regimen lever i det gamla informationssystemet och måste lära sig hur ny IT fungerar för att styra informationen.

Chu Zhu menar att att kineserna uppdaterar sig själva just nu. Vill man förstå Kina så måste man försöka se hur världen ser ut för befolkningen. Han ser att Kineser och västvärlden har väldigt olika moralsystem, men med den nya tekniken kommer dessa att överbyggas. Och han är säker på att det kommer att ske.

– Kineser är pragmatiker, det är den enda ideologin som finns och vår kultur och historia är formad efter detta. När folk ser att sociala nätverk och hållbarhet gagnar deras levnadsstandard kommer utvecklingen att gå blixtsnabbt.

Det är onekligen en ljus framtid som unga kineser har framför sig. Men det finns en avgrundsdjup klyfta mellan städer och landsbygd, där den ”gamla världen”, som Chu Zhu och PJ har lämnat bakom sig, finns runt knuten. Det är klyftor i ekonomi, utbildning och möjligheter som skapar motsättningar. Vi ser samma sak i Sverige, i Europa och i USA. Det ser likadant ut på de flesta ställen i världen. Hur dessa ska överbryggas kommer vara en viktig framtidsfråga för miljön. För löser man inte de ojämlikheterna, så ligger det hållbara samhället långt borta.

Taggar: | | | | |