5 snabba med Clay Onyango bakom Orkar Inte – orkar allt

FEM SNABBA. När Clay Onyango flyttade från Kenya till Sverige upptäckte han snabbt hur vanligt uttrycket ”Jag orkar inte!” var här, och att det används i både negativ och positiv bemärkelse. Så vad behövs i ett land där folket inte tycker sig orka varken det ena eller andra? Ett företag som fixar allt som vi inte vill göra själva, såklart. 2007 startade Clay således Orkar Inte – företaget som gör allt från att flytta hela ditt bohag till att hämta ut din medicin på apoteket.

Vem: Clay Onyango
Gör: Driver företaget Orkar Inte
Mer info: orkarinte.se

1. Berätta lite om bakgrunden till ditt företag orkarinte.se.
Jag drev en resebyrå som inte gick så bra, så jag hade inte energi att fortsätta med den. Jag började fundera på hur jag skulle kunna hjälpa människor med i princip allt, utan att satsa så mycket pengar på företaget, och plötsligt kom jag på namnet Orkarinte, eftersom alla i Sverige brukar säga det.

2. Kan man verkligen säga att något är typiskt svenskt? Eller typiskt kenyanskt, eller ryskt eller spanskt för den delen!
Ja, typiskt svenskt är att man inte vill blanda sig i någon annans liv eller problem.

3. Ditt företag håller på att expandera, är vi verkligen så lata i Sverige?
Nej, jag tror inte att många är lata i Sverige. Vissa hinner inte, vissa är lata, vissa behöver hjälp eftersom de bor själva, och vissa kanske har pengar och vill bara inte göra något själva. Jag kan också tillägga att i Sverige är folk ofta så självständiga att de inte vill blanda in sina kompisar i sina problem.

4. Du har sagt att du upplevde att svenskar var dåliga på att hjälpa varandra när du flyttade hit. Har vi blivit bättre?
Ja, det stämmer och jag tycker nog att det är likadant nu. Det kommer inte ändras, eftersom folk lever bra och är så stolta i Sverige.

5. Om du skulle starta ett nytt företag idag, vad skulle du starta då?
Jag skulle starta ett mikrolån-företag som skulle hjälpa invandrare med små lån.