• Alla behöver läsa regnbågslitteratur, från familjer och vänner till transpersoner och homosexuella, till skolor, psykologer och företag, säger Marcus. regnbågslitteratur

  "Alla behöver läsa hbtq-litteratur, från familjer och vänner till transpersoner och homosexuella, till skolor, psykologer och företag."

 • Gå inte in i något utan att vara beredd, är Marcus starta-eget-tips. Att driva eget innebär enormt mycket arbete. regnbågslitteratur

  Gå inte in i något utan att vara beredd, är Marcus starta-eget-tips. Att driva eget innebär enormt mycket arbete.

 • Marcus med tre av sina fyra hundar. regnbågslitteratur

  Marcus med tre av sina fyra hundar.

 • Mitt mål är att förändra sociala normer med hjälp av berättande. regnbågslitteratur

  "Mitt mål är att förändra sociala normer med hjälp av berättande."

Marcus Tallberg: Alla ska synas i litteraturen

BERÄTTELSER. Från refuserad författare till egen förläggare. I höst kommer Marcus Tallberg ut med sin tredje bok, Att vara Alice, på det egna förlaget Tallbergs Förlag. Hans vision är att visa att regnbågslitteratur angår alla människor.

Vem: Marcus Tallberg
Gör: Författare, driver Tallbergs Förlag, jobbar deltid som samordnare på ett assistansbolag.
Aktuell med: Sin tredje bok, Att vara Alice, som kommer ut den 8 september, på Tallbergs Förlag. Boken är en fiktiv berättelse men baseras på riktiga intervjuer med tio transpersoner. 5 procent av bokens pris skänks till förmån för RFSL:s arbete för transpersoners mänskliga rättigheter.
Favoritbok: Böckerna om Harry Potter har en särskild plats i mitt hjärta.

Entreprenören och författaren Marcus Tallberg driver sitt förlag från hemmakontoret i Järfälla. Affärsidén går ut på att sprida regnbågshistorier, både i bok-, podd- och filmform – berättelser som Marcus själv saknade när han växte upp och sökte sin identitet. Han har precis skrivit klart boken Att vara Alice, som handlar om en helt vanlig tjej, med vanliga drömmar – förutom att har hon blivit kallad för Oliver ända sedan hon var liten. Att få vara sig själv, och följa sin inre dröm för att kunna leva fullt ut är de viktigaste budskapen i Marcus berättelser. Det är universella historier som handlar om att slåss för friheten att få vara sig själv. Något Marcus anser berör alla oavsett kön, läggning och etnicitet.

Viktigt med förebilder
När Marcus Tallberg växte upp i småstaden Trollhättan var han utåt sett en sportig och tuff kille, men som innerst inne var väldigt vilsen. I många år förträngde han sin egen homosexualitet, och var i stort sett homofob. När han till sist bestämde sig för att lyfta på locket och berätta sanningen för sin bästa kompis Emma var han så rädd för att avslöja sin hemlighet att Emma nästan trodde att han skulle erkänna att han mördat någon.

– I efterhand förstod jag att det hade varit mindre smärtsamt att komma till insikt om min identitet om jag hade haft naturliga förebilder i min vardag, säger han.

Flera år senare bestämde sig Marcus för att skriva böckerna han själv saknat. Den första boken, Bögjävel, skrev han tillsammans med barndomsvännen Emma Björck. Handlingen baseras på Marcus egen uppväxt och handlar om evig vänskap – och om kampen för att få vara den man verkligen är. Boken gavs ut 2008 och som nyutgåva ett par år senare användes den som skollitteratur i högstadier över hela Sverige.

Startade eget
Marcus började skriva på bok nummer två, Splittrat glas, men när han skickade in manuset möttes han av tvivel från bokförlaget. Marknaden för den här sortens litteratur var alldeles för liten, menade förläggaren. Ville folk verkligen läsa sådana här historier?

Istället för att låta sig nedslås och lägga sitt bokmanus i byrålådan bestämde sig Marcus för att ta saken i egna händer och ge ut boken själv. För två år sedan kom Splittrat Glas ut, både på svenska och engelska, finansierad genom Kickstarter. I samband med lanseringen startade Marcus Tallbergs Förlag. Han är övertygad om att det går att inspirera människor att uppfylla sina drömmar genom att beröra med ord och att berättelser kan ena människor.

– Det handlar inte bara om att stötta personer som behöver vägledning, utan även om att skapa förståelse för de här frågorna. Vi kan alla bli bättre medmänniskor.

Som entreprenör har Marcus massor av idéer och hans 10-årsplan är att förlaget ska växa och bli ett stort medieföretag.

Berättelser kan ge kraft
Planen för i höst är att producera en dokumentär, som ska bygga på Camilla Gisslows erfarenheter som mamma till ett transsexuellt barn. Den starka historien om Sam, som föddes som Isabelle, och hans kamp för att få bli accepterad för den han är i sin själ, har tidigare skildrats i den uppmärksammade SVT-dokumentären ”En vanlig fucking människa”. Och kanske är filmtiteln det bästa epitetet på Tallbergs Förlags vision? För i slutänden är målet att den goda berättelsen ska få stå i fokus. Att med ord ge människor kraft att leva fullt ut.

– I den bästa av världar ska vi inte behöva bekämpa fördomar inom några år. Då är hbtq-personen i våra berättelser en del av normen, och bara en av alla intressanta och spännande karaktärer.

 

Marcus tre tips för dig som funderar på att starta eget:

 1. Stressa inte! Ta en sak i taget, att ha eget innebär enormt mycket arbete.
 2. Gör en affärsplan och en budget, gå en starta-eget-kurs. Försök få hjälp av exempelvis Almi eller Tillväxtverket.
 3. Var noggrann, gör research om ditt affärsområde och om dina konkurrenter. Vad gör din affärsidé bättre än deras?