• Mari Friberg. Foto Knut Koivisto

  Mari Friberg. Foto Knut Koivisto

 • Här är allt stilla och tyst. Bilden "Almost there" har väckt stor uppmärksamhet världen över.

  Här är allt stilla och tyst. Bilden "Almost there" har väckt stor uppmärksamhet världen över.

 • Till den här bilden behövde Maria två kubik lego. Mycket har hon lyckats sälja efter att bilden blev klar, men familjen har fortfarande lite för mycket lego kvar.

 • Maria och hennes team jobbar länge med varje projekt.

 • Tack vare skolan och fotbollslaget i Bredaryd kunde Maria fullfölja sin vision om en rad med barn på ett sopberg skapat av oss.

  Tack vare skolan och fotbollslaget i Bredaryd kunde Maria fullfölja sin vision om en rad med barn på ett sopberg skapat av oss.

 • När man har stora kvantiteter av något kan även det som annars anses vara fult, bli vackert. Här en liten tjej i eh stor hög av plast.

  När man har stora kvantiteter av något kan även det som annars anses vara fult, bli vackert. Här en liten tjej i en stor hög av plast.

Maria Friberg, sopor och maktens män

KONST. Gör det ont att släppa taget om prylarna, makten och allt det du tar för givet? Maria Friberg gör konst om makt, manlighet och människans relation till naturen.

Du vet att du äger för mycket prylar, men att släppa taget kan vara svårt. Precis så är det med makt, menar bildkonstnären Maria Friberg. Många kämpar därför emot, även om de vet att det skulle gynna både dem själva och samhället att släppa taget.

Maria Friberg har blivit känd över hela världen för sina bilder som på olika sätt beskriver maskulinitet, vår relation till naturen och makt. Mest känd är hon kanske för bilderna på kostymklädda män i passiva situationer. Genom att placera männen i passivitet slipper de ansvar; det blir en befrielse från makten.

– Den mesta makten i samhället tillfaller männen, men samhället skulle gynnas av att vi delar på den, så jag avlastar männen från ägandet av makten. De kanske inte direkt kommer tycka att det är kul, eftersom det är så jobbigt att bli av med något. Men i det långa loppet kommer även de att se hur det gynnar dem.

Maria visar kostymmännen i situationer som är skönt fria. Män som flyter i en pool, kravlöst lugna vaggas de sakta av vattnets mjuka rörelser. Vattenytan täcker öronen och innesluter dem i en bubbla av tysthet. De kan bara vara, utan att behöva ta tag i situationen och förändra den. Genom att gestalta män och manlighet på det här sättet har Maria Friberg väckt uppmärksamhet och debatt världen över, och hennes verk finns representerade på universitetsutbildningar och bibliotek.

– Det blir tydligt att min kvinnliga blick på den manliga världen behövs, den finns inte på så många ställen, säger Maria.

Plastsopor blir vackert
Maria Friberg föddes i Malmö på sextiotalet, pluggade konst på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och har sina konstnärsrötter i den målande genren. Men hon ville ut, träffa folk och inte stå ensam i en ateljé. Hennes bildkonst kommer ofta till genom enorma projekt där hon bygger upp miljöer, samlar ihop stora kvantiteter av material och sedan samarbetar i team där bland annat en fotograf ingår. Det är Marias idéer som visualiseras, men det är tillsammans med teamet och modellerna som historien kan berättas.

I sin senaste utställning visar hon hur människan tror sig äga sin omvärld, och resultatet av det. Hon gav hon sig ner till Småland och Bredaryd, där norra Europas största återvinningscentral finns. Tillsammans med föreståndare, skolbarn och sitt egna team skapade hon bilder som berättar något om plasten som fullkomligt tar över våra hem och om vårt ganska dåliga förhållande till våra egna sopor. Nyhetsbilder av barn som lever på sophögar i andra delar av världen gör ont i hjärtat, men vackert illustrerade bilder av svenska barn på sopberg öppnar ögonen för vår egen konsumtion, menar Maria.

– Jag hatar egentligen plast, men tycker att det blir vackert när det blir så stora kvantiteter. Mina bilder måste vara vackra, annars öppnar vi inte upp våra hjärnor så att vi sen kan ta in det underliggande budskapet, säger Maria Friberg.

Bara att göra
I höstas visade SVT en serie om konst, där ett helt avsnitt handlade om Maria Friberg. Hon är inte den enda konstnär att ta upp frågeställningar om manlighet, makt och natur, men med sina enorma projekt och idéer som för andra kan verka helt ogenomförbara har hon tagit en speciell plats i konstvärlden. Vad är det då som gör Maria Friberg unik? I teasern inför programmet i SVT gav Maria sin förklaring.

”Alla människor har idéer, och det finns säkert många som har mycket bättre idéer än mig. Skillnaden är att jag gör dem. Det är enda skillnaden.”

Vem: Maria Friberg

Vad: Bildkonstnär

Mer Info: mariafriberg.se

Köpa: Att investera i konst kan vara en bra affär. Marias tavlor säljs ibland på auktionshusen.
Aktuell: Just nu ställer Maria Friberg ut på Norrtälje Konsthall. utställningen visas till och med den 21 februari och det är fri entré.
Taggar: | | |