• Med

    Med "läran om livet" som extra krydda öppnar Biologiska muséet en pop up-restaurang, mitt bland samlingarna av muséets djur.

  • Den lärande restaurangen är ett samarbete mellan Skansen och Gubbhyttans krögare KC Wallberg. Foto: Skansen/Biologiska muséet. biologi

    Den lärande restaurangen är ett samarbete mellan Skansen och Gubbhyttans krögare KC Wallberg. Foto: Skansen/Biologiska muséet.

Matlektion – Mitt i muséet

POP UP. Under vintern kommer du kunna äta mat från olika svenska landskap och samtidigt lära dig mer naturen som maten kommer ifrån. Restaurang Biologi, på Biologiska muséet i Stockholm, vill sprida biologisk kunskap genom en måltidsupplevelse.

Restaurang Biologi kommer poppa upp på muséet under ett antal tillfällen under hösten, och även servera jul- och vintermiddagar med teman inspirerad av naturen. Om det exempelvis serveras småländsk hjort på menyn, får gästerna lära sig om lövskogen där hjorten betat.

Ambitionerna är höga, både för menyn och upplevelsen. Köket kommer jobba med säsongsråvaror från leverantörer som jobbar med hållbara produktionsmetoder.

Biologiska museet stämde den 30 augusti i år för att genomgå en omfattande renovering, men restaurang Biologi kommer husera i museets inredning med de välkända bakgrundsmålningarna av Bruno Liljefors. På så vis får middagsgästerna en unik chans att sitta mitt bland samlingarna av skandinaviska däggdjur och fåglar i sin naturliga, ekologiska miljö.

Pop up-tider
Den 14–16 september, 9–11 november och 25–27 januari är restaurang Biologi öppen för abonnerade sällskap. Middagskvällen inleds med drink och tilltugg, följt av ett kåseri och presentation, middagssittning med nio rätter i fyra serveringar och avslutas med kaffe- och temingel.

Jul- och vintermiddagar serveras mellan den 21 november och 21 december. Det blir kreativa hantverksmåltider som väver in säsong, tradition, kreativitet och nyskapande. Middagarna har olika teman som ”skog, sjö eller vilt”, eller en vegetarisk variant med ”skog, fält och jord”.