goldmann

Mattias Goldmann: Så pratar du om klimatet

Veckans gästdebattör Mattias Goldmann är vd för den gröna och liberala tankesmedjan Fores, och utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige och ”first runner up” i Årets Opinionsbildare 2017.

DEBATT. Miljöförändringar hör till det som oroar oss mest. Ändå ökar svensk klimatpåverkan åter. Ett viktigt steg för att vända utsläppen kraftfullt neråt är att bli bättre på att prata om klimatfrågan. Och det är lätt gjort, eftersom vi varit så dåliga hittills!

För det första: Flytta frågan närmare
Vi pratar klimat som om isbjörnens väl och ve vore avgörande för oss, som om vi skulle byta beteende i butiken för att Tuvalu sjunker eller som om vi kan få något i gengäld om vi tar större hänsyn till våra barnbarns barnbarn. Inte undra på att det inte går bättre i klimatfrågan! Genom att flytta frågan närmare folks vardag, blir det också lättare att förändra beteende. Tyvärr är det lätt, eftersom klimatförändringarna är här och nu, vi har alla märkt av dem och vi kan alla relatera till dem. 

För det andra: Prata inte temperatur eller uppvärmning
Tvågradersmålet engagerar ingen – dels för att det inte går att förstå hur betydelsefull skillnaden mellan decimaler på termometern är, men också för att vi bor i ett kallt land. Hör folk att det kan bli ett par grader varmare, är ”ja tack” en logisk reaktion. Utgå istället från effekterna; en jul som inte blev så vit som vi hoppats, en rekordregnig sommar, kraftigare stormar, stranden som år för år sköljs bort alltmer, eller skogen som ser ut som plockepinn. Var för sig är det bara väder, men tillräckligt mycket av det, tillräckligt ofta och det blir klimat.

För det tredje: Fira de omedvetna segrarna
Miljörörelsen har varit duktig på att skälla ut och kritisera, men det leder till att man hamnar i försvarsställning, inte att man byter beteende. Nu är det dags att fira klimatvinster vi gjort utan att ens tänka på det. När vi tröttnat på att besiktiga, serva, skatta och försäkra bilen och istället går med i en bilpool, gör vi stor klimatnytta. När vi väljer elbilen för att den accelererar bäst, likaså. Samma sak när vi tar snabbtåget istället för flyget, inte för klimatets skull utan för att kunna jobba ostört hela vägen. Eller när vi vill vi ha tillgång till all världens musik var vi än är istället för ett par hundra cd-skivor hemma i hyllan. Likaså när vi hellre får matkassarna hemkörda än åker till affären. Dito när vi tar för givet att kamera, video, musikspelare, gps, väckarklocka, miniräknare, webbläsare och mycket annat ska rymmas i en enda apparat istället för att kräva varsin.

Allt detta och mycket, mycket mer är klimatsmart av bara farten, och genom att lyfta fram hur viktigt och samtidigt lätt och positivt det varit, blir kommande klimatsegrar också lättare att nå. Få har gjort så många klimattabbar som jag, och färre ska behöva göra dem i framtiden. Det är hög tid att vi blir bättre på att kommunicera klimat!