Kvinnan på bilden är stylad som Frida Khalo, en av de bortgångna konstnärerna vars namn gruppen använder som alias.
Kvinnan på bilden är stylad som Frida Khalo, en av de bortgångna konstnärerna vars namn gruppen använder som alias.

Med döda konstnärinnor som alias

NOTIS. The Guerilla Girls är en New York-baserad aktivist- och konstnärsgrupp som sedan mitten av 80-talet har belyst och avslöjat sexism, rasism och korruption inom politik, film och popkultur. Gruppen bildades som en protest mot utställningen ”An International Survey of Recent Paintings and Scuplture” på Museum of Modern Art i New York. Av utställningens 169 konstnärer, var endast 17 kvinnor.

Trettio år senare är The Guerilla Girls fortfarande aktuella och kampen för jämställdhet och mångfald inom konsten fortsätter. På workshops, on-lineföreläsningar och events över hela världen bär de sina numera ikoniska gorillamasker och använder döda konstnärinnors namn som alias, så som Kollwitz och Khalo. Ironiskt är dock att de nu blivit en del av det etablissemang de kämpar mot och gruppens klistermärken och planscher under åren blivit åtråvärda samlarobjekt. Gruppens konst är även en del av den permanenta utställningen på Tate Modern.

Även om det skett en viss förbättring sedan gruppen bildades, är det mycket kvar att göra. När gallerier stoltserar med att de representerar 30 procent kvinnor, vilket visserligen är en förbättring, frågar Guerilla Girls outtröttligt, var de andra 20 procenten är?

Vi får hoppas att the Guerilla Girls inte behöver turnera 30 år till.

För mer information om gruppens tidigare konstprojekt, turnéschema och kommande utställningar, besök Guerilla Girls hemsida.

Det finns även starka aktörer (”Guerilla Girls”) inom svenskt näringsliv som gör sitt för att utmana och korrigera den sneda fördelningen, dock utan masker. Sapir har tidigare pratat med några av dem, bland annat Sarah McPhee och Natalia Brzezinski.

 

Taggar: | |