• Mehrdad Mahdjoubi

    Duschen passar lika bra på badhuset som på lantstället.

  • Mehrdad Mahdjoubi

    Mehrdad Mahdjoubi och hans rymddusch har fått stor internationell uppmärksamhet. - Jag vill förändra vår syn på vatten, säger han.

Mehrdad Mahdjoubi tar rymdduschen till jorden

TEKNIK. Ta rymden till stugan, villan eller lägenheten med Mehrdad Mahdjoubis rymddusch. Med nytänkande teknik vill han förändra vår syn på vatten.

Duscha så länge du vill utan att egentligen göra av med något vatten. Låter det omöjligt? Med Mehrdad Mahdjoubis rymddusch är det faktiskt möjligt. Under sitt examensarbete på Lunds Tekniska Högskola började Mehrdad titta på rymdteknik, alltså teknik som används i rymdkapslar. I samband med ett utbyte mellan universitetet och Johnson Space Center i Houston fick han idén till att utveckla tekniken som idag ligger bakom den kända duschen. Även om den är utvecklad för jorden ska den också klara rymdfärder i regi av Nasa, där inget får gå förlorat utan allt måste återvinnas. Idag har Mehrdadas företag Orbital Systems fått internationell uppmärksamhet och duschen säljs över hela världen.

– Under arbetet insåg jag det totala vansinnet i hur vi förbrukar vatten på jorden, och efter det fanns det ingen återvändo, säger han. När man inser vad som faktiskt är möjligt blir alternativet att fortsätta som tidigare bara bisarrt. Det är ju ett slutet kretslopp där uppe i rymden. Det som går att återvinna, återvinns, eftersom de inte kan resa omkring med sopor.

Företaget har Skypes grundare Niklas Zennström i ryggen, andra stora företagsledare som mentorer och den Kaliforniska marknaden i sin hand. Och allt tack vare rymden och Mehrdads fascination för de tekniska lösningar man använder för att livet där ska fungera.

Rymdteknik
Duschen är den enskilt största konsumenten av vatten i hemmet. Dessutom förbrukar vi en hel del energi genom att värma upp det där vattnet. Med rymdduschen gör du bara av med tio liter vatten under en dusch på tio minuter, eftersom den återanvänder vattnet om och om igen. Sensorerna i golvbrunnen känner av när det är dags att byta ut vattnet. Och det är inte framtiden, det är nutiden. För duschen används redan på flera anläggningar, som till exempel Ribersborgs kallbadhus i Malmö och Malmö IP. Företaget har dessutom precis börjat leverera till villor och lägenheter såväl i Skandinavien som i USA, även om privatmarknaden inte är den största.

– Vi säljer en hel del till Kalifornien, där förhållandet till vatten är ett annat i och med all torka, säger Mehrdad. Och vi har just installerat duscharna i Danmarks största badhus i Frederiksberg.

Paradigmskifte
Mehrdad vill skapa ett paradigmskifte när det kommer till vattenförbrukning. Och han menar att vi egentligen är mitt inne i det utan att kanske märka det.

– Om några år kommer vi titta tillbaka och tänka ”hur fan kunde vi värma upp 300 liter vatten och sedan bara spola bort det, när vi kan göra samma sak med bara tio liter?”.

Duscharna är bara början, det kommer komma mer från Mehrdad och Orbital Systems. För grundaren är övertygad om att fler smarta lösningar hade nått samhället om vi bara hade slutat vara så fokuserade på hur vi har gjort tidigare och istället tittar på de nya teknologier som tas fram.

– En av de största barriärerna till att vi inte applicerar ny teknik är att vi har ett system som ”funkar”, och då blir vi mindre sugna på att revolutionera med nya lösningar. Men i rymden funkar inte de lösningar som finns på jorden, så man puschas till att göra nytt, säger han.

Men en sak i taget. Nu är det vattenrevolution som gäller.

 

Vem: Mehrdad Mahdjoubi

Gör: Grundare och VD av Orbital Systems

Vill: Förändra vårt förhållande till vatten

Utmärkelse: Bland annat utsedd till Årets Unga Entreprenör Syd 2015 av Founders Alliance samt vinnare av Sveriges största uppfinnarpris SKAPA 2014.
Visste du att…
… över 70 procent av jordens yta är täckt av vatten, men att 97 procent är odrickbart saltvatten?

Mer info: orbital-systems.com

Nyfiken? Här är några av de platser du kan ta en rymddusch på!

Ribersborgs Kallbadhus i Malmö

Malmö Idrottsplats

Hotell Mäster Johan, Malmö

Kristianstad Centralsjukhus