• Elif Bilgin var bara 16 år när hon kom på att det gick att göra bio-plast av bananskal. Miljö

  Elif Bilgin var bara 16 år när hon kom på att det gick att göra bio-plast av bananskal.

 • Tonåringarna Jenny Rodgers och Anna Morris har uppfunnit ett system som minskar vattenförbrukningen. miljö

  Tonåringarna Jenny Rodgers och Anna Morris har uppfunnit ett system som minskar vattenförbrukningen.

 • 17-åringen Martinez Tonatiuh Xiuhtezcatl är både hip-hop-artist och miljökämpe. miljö

  17-åringen Martinez Tonatiuh Xiuhtezcatl är både hip-hop-artist och miljökämpe.

Unga aktivister som kommer rädda världen

FRAMTID.  När WWF tidigare i veckan släppte sin undersökning Klimatbarometern visade siffrorna att klimatfrågan är något som engagerar väldigt många unga i Sverige. Sex av tio 16-15-åringar tänker på klimatförändringen minst en gång i veckan.

Klimatbarometern 2017 ger en fingervisning om att jorden kan bli bättre omhändertagen i framtiden. Hela 94 procent av svenska ungdomar tycker att det är viktigt att leva klimatsmart och flera siffror visar också att många är beredda att ändra sin livsstil för att rädda världen. En del tycker att det är så bråttom att har tagit saken i egna händer.

Här är fem ungdomar som är med och påverkar världen:

 • Den 17-årige miljökämpen och hip-hop-artisten Martinez Tonatiuh Xiuhtezcatl, USA, står bakom organisationen Earth Guardians, och har bland annat hållit tal för FN om hur akut läget är för att rädda miljön. Förra året fick han Children´s Climate Prize för sin kamp mot klimatförändringar.
 • Elif Bilgin, Turkiet, uppfann en sorts miljövänlig bio-plast som görs av bananskal, när hon bara var 16 år och har och vunnit The Scientific American Science in Action Award.
 • Jenny Rodgers och Anna Morris, 16 år, England, har tagit fram ett system som de kallar ”Flow”, som omdirigerar vatten i hemmet så att vattenförbrukningen minskas.
 • Boyan Slat var 17-år när han kom på en lösning på ett av världens största miljöproblem: havsplasten. Idag jobbar han som vd på företaget Ocean Cleanup.
 • 2014 blev Malala Yousafzai den yngsta Nobel-pristagaren i historien, då hon tillsammans med Kailash Satyarthi fick ta emot Nobels fredspris för kampen mot förtryck av barn och ungdomar.

Klimatbarometern 2017…

…. säger 60 procent  att de tänker på klimatförändringarna varje vecka eller oftare – jämfört med 49 procent för hela befolkningen.

… uppger 43 procent att de har dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.

…33 procent tror att de inom fem år i högre utsträckning kommer att hyra eller låna till exempel kläder, bil eller sportutrustning istället.

…vill 31 procent ta ett eget personligt ansvar för att stoppa klimatförändringarna.

…25 procent av 16-25 åringarna har köpt digitala tjänster istället för produkter under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan – jämfört med 19 procent för hela befolkningen och 36 procent för gruppen 26-35-åringar.

…8 procent uppger att de har hyrt saker istället för att köpa dem under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.

…43 procent uppger att de har dragit ner på köttätandet under det senaste året för att minska sin klimatpåverkan.

Klimatbarometern 2017 genomfördes i SIFO’s online-panel 23 februari till 6 mars 2017, på uppdrag av Världsnaturfonden WWF. 1 646 personer i åldrarna 16–79 år deltog i undersökningen.