• mode

  Fynda ett begagnat armbandsur på auktionsverk och vintage-butiker - En statussymbol som aldrig går ur tiden.

 • mode

  Statusväskan Lou, House of Dagmar, och portföljen Dirty Harry, O My Bag.

 • mode

  Kavajer i klassiskt snitt från Hope. Duvblå slips från Filippa K Sustainable Choice.

 • Fin under med rättvisemärkta underkläder från danska Underprotection.

 • mode

  Statusgarderob: Mode har i alla tider använts som ett verktyg för att visa makt.

 • mode

  High low tencel shirt från Filippa K Sustainable Choice och signalrött ekologiskt läppstift från Maria Åkerberg.

Klä dig till framgång

MODE. Kläder har i alla tider varit ett verktyg för att visa makt. Men förr i tiden klädde man sig även för att visa vilken klass man tillhörde.

– Ända fram till slutet av 1800-talet visade man makt genom prakt, säger Kekke Stadin, professor i historia som bland annat skrivit boken Maktens män bär rött.

Rött har varit en viktig färgsymbol ända sedan renässansen. Scharlakansrött var på den tiden den allra dyraste och mest exklusiva textilfärgen – bara påven och kardinaler kunde klä sig i scharlakansrött från topp till tå. Inom mode har färgen levt vidare som en maktfaktor, i alla fall för män. En röd slips ses inte sällan på högt uppsatta manliga politiker och på näringslivstoppar.

– När det gäller skillnader mellan manlig och kvinnlig klädsel, finns det tyvärr många oskrivna regler kvar i maktens korridorer, säger Kekke. En kvinna i en topposition inom politik eller näringslivet klär sig oftast så hon inte sticker ut för mycket, bara någon enstaka feminin accessoar visar att hon verkligen är kvinna. Vi borde verkligen kunna klä oss precis som vi vill för att bli respekterade!

Men klädsel kan användas till annat än att signalera makt, rätt outfit kan också ge ditt självförtroende en extra skjuts när du behöver det som mest. Sapir ger dig tipsen på de bästa power-plaggen!

Vita klassiker
Alla borde ha en nystruken vit skjorta i sin power-garderob – både män och kvinnor. Ett tips för att få den extra krispig och skrynkelfri är att stryka den innan den har torkat ordentligt efter att du har tvättat.

Blodröda detaljer
Rött är en klassisk symbol för makt och tillväxt i många kulturer. Ett knallrött accentplagg eller ett rejält rött läppstift drar till sig uppmärksamheten och visar att du är en person som vågar sticka ut. Det röda lyxiga läppstiftet från Maria Åkerberg är gjort på vegetabiliska råvaror och vårdar läpparna samtidigt som det ger glans.

Kavaj
En figursydd kavaj är ett säkert kort för den som vill utstråla business och en bra power-investering. Vill du utstråla riktig makt, satsa på en skräddarsydd kavaj. Ett gammalt maktknep för att visa att man har råd med kvalité, är att knäppa upp nedersta knappen på kavajärmen, det går bara på skräddarsydda kavajer.

It’s in the bag
En snygg handväska eller portfölj av bra kvalité är pricken över i:et på en kvinnlig power-look. Satsa gärna på ett hållbart material, exempelvis ekologiskt läder och ta hand om det väl – så får väskan ett långt liv. House of Dagmars väska Lou, är gjort av ett naturgarvat, ekologiskt läder från Tärnsjö Garveri. Föredrar du portfölj är Dirty Harry från O My Bag en stilsäker pjäs i vegetabiliskt garvat läder fritt från krom. Den är dessutom tillverkad under schyssta förhållande i samarbete med rättviseorganisationen World Fair Trade Organization.

Inte trist med slips
Slips är en klassisk manlig maktsymbol och funkar på både män och kvinnor. Men våga välja en färg du själv gillar. Den duvblåa varianten från Filippa K är ett ”Sustainable Choice”, gjord i ett mer hållbart material.

Fin under
En riktigt bra bh ger ett schysst stöd, en bra hållning och får helt enkelt powerplagget att sitta lite bättre. Underkläderna från danska Underprotection är tillverkade i samarbete med en småskalig fabrik i Indien och företaget har Fair Wear Foundation’s licens, som innebär att man jobbar för rättvisa arbetsförhållanden för textilarbetare.

Armbandsur
En dyr klocka på armen är en statussymbol som inte verkar gå ur tiden. Men det går att komma billigare undan än att köpa en splitterny dyrgrip. Reka på auktionsverk och vintage-butiker, kanske kan du fynda ett begagnat armbandsur till en billigare peng.

Taggar: | | | | |