• ekonomi

Tomt på kontot? Så vänder du ekonomin

PENGAR. Det är inte alltid så lätt att skramla fram de där extra slantarna när det ekar tomt på sparkontot. För ekonomin har sina upp och nedgångar. Och väl nere på djupet kan det kännas tufft att se någon ljusning. Så, vad gör man egentligen när ekonomin suger? Sapirs sparexpert Maja Englund delar med sig av sina bästa budgetknep.

Livet som student är sällan plånbokens glansdagar. Samma sak gäller ofta vid livets nergångar, kanske en tid av sjukskrivning eller en tid utan jobb. Oavsett vad så kan man behöva stanna upp och ta tempen på sin ekonomi för att kunna göra en plan framåt. En budget anpassad efter nuvarande situation är A & O i resan mot en fetare plånbok.

Här kommer några tips på var du kan börja:

Se över dina utgifter
Det finns inga genvägar. Börja med att göra en ordentlig genomgång av din ekonomi, vad har du för fasta- och rörliga kostnader varje månad? Skriv ner dem. Vad kan du kapa? Se över avtal, jämför priser och villkor. Kanske kan du minska utbudet av tv-kanaler eller dela vissa inköp med en vän? Mycket handlar om vanor, lagar du exempelvis mer mat själv kan du minska matkontot rejält.

Dryga ut dina inkomster.
Ibland är det möjligt att jobba extra på befintligt jobb, andra gånger går det att hitta ett extraknäck ute på stan. Men om du varken vill eller kan lämna hemmets vrå och har en hobby så finns ytterligare ett alternativ. I år får du nämligen tjäna 12 500 kronor skattefritt på din hobby utan att behöva någon form av företag.

Maxa ditt sparande
Allt räknas! 100 kr är bättre än 0 kr. Förutom att du sparar spelar roll så spelar det roll hur du sparar. Ett vanligt bankkonto får inte pengarna att växa idag, medan ett fondsparande ger chans till bättre avkastning. När du väljer fonder så glöm inte hållbarhetsaspekten. Att investera i framtidsinriktade bolag är bra för både världen och plånboken. Är det pengar du ska använda inom en snar framtid, kan det löna sig att lyfta blicken utanför de traditionella bankerna och jämföra sparräntor hos nischbanker – men var noga att kolla vad det är för villkor. Se till att ha koll på om uttag kostar något och om de har insättningsgaranti.

Tänk utanför boxen
Lite research och kreativt tänkande kan sätta guldkant på vardagen utan att det behöver kosta skjortan. En del biluthyrningsföretag, bland annat Hertz, behöver ibland hjälp med att köra hem en bil från en destination, vilket gör att du kan få låna en bil gratis om du har tur. På så vis kan du slippa att betala biljetter åt båda hållen. Byta boende med någon på din semester är ett annat gratistips.

Taggar: | | |