• Ljuset är viktigt för plantorna och kan påverka smaken på till exempel en ört eller sallad. odling

  Ljuset är viktigt för plantorna och kan påverka smaken på till exempel en ört eller sallad.

 • Basilika är en av Sveriges storsäljare när det gäller örter. odling

  Basilika är en av Sveriges storsäljare när det gäller örter.

 • På Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, planerar man att bygga ett växthus för en urban matodling. odling

  På Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, planerar man att bygga ett växthus för en urban matodling.

 • Mikrogrönska, med smak av rädisa, innehåller 40 så gånger så mycket näring som en fullväxt grönsak. odling

  Mikrogrönska innehåller 40 så gånger så mycket näring som en fullväxt grönsak.

 • Grönska har sin odling i ett gammalt garage i Hammarbyhöjden, utanför Stockholm. odling

  Grönska har sin odling i ett gammalt garage i Hammarbyhöjden, utanför Stockholm.

 • Grönskas vision är att vi ska leva i symbios med staden. odling

  Grönskas vision är att vi ska leva i symbios med staden.

Gröna vågen flyttar in till staden

NÄRPRODUCERAT. Företaget Grönska vill förse stockholmarna med närodlade örter och sallad, med hjälp av LED-lampor och hydroponisk odling – och på KTH planeras ett futuristiskt växthus med inbyggt kretslopp, algodling och fisktankar. I framtiden kan städerna producera delar av sin mat själva. Året om.

I ett gammalt Harley Davidsson-garage i Hammarbyhöjden växer basilika, mikrogrönska och sallad så att det knakar. Det är här som trion bakom Grönska huserar och övervakar sina gröna plantor med varsamma händer. Natalie Brun de Skantz, Robin Lee och Petter Olssons vision är att förse stockholmarna med närproducerade och giftfria grönsaker året om.

Projektet Grönska drog igång för drygt tre år sedan, efter att Petter och Robin fick nys om en ny sorts inomhusodling.

– Jag hade läst om en japansk diskettfabrik som hade blivit nedlagd. Istället började man använda lokalen till vertikal odling, berättar Petter. Priserna på LED-belysning hade gått ner, och det gjorde det möjligt att skala upp inomhusodlingar och driva upp plantorna med artificiellt ljus.

I korta drag handlar vertikal odling om att odla på höjden – och förse varje ”plantvåning” med en egen LED-lampa. På så vis kan man maximera både lokalyta och odlingstempot. Med hjälp av specialdesignade och energisnåla LED-lampor växer grönsakerna och örterna helt utan solljus.

Recept på ljus
Efter att man satt ett frö och tillsatt växtnäring tar det ungefär en månad tills att plantan växt sig färdig – under lampornas ljus. Idag får man fram cirka 600 basilikaplantor per månad, som säljs till den ekologiska matvarubutiken Paradiset. Men inom kort kommer en odlingsanordning som kunna öka produktionen, så att produktionen av basilika kommer upp i runt 5 000 plantor per månad.
– Det finns många fördelar med den här typen av odlingar, säger Natalie. När vi producerar urbant kan vi minska på importen av kryddor och grönsaker, och då minskar transportutsläppen. Och självklart handlar det om att befolkningen växer, och att vi måste hitta nya sätt att föda fler.

Grönska är än så länge ensamma i Sverige med att odla vertikalt för försäljning i matbutiker. Fokus ligger på örter, mikroblad och sallad, eftersom det är snabbodlade växter. Men i framtiden hoppas de tre odlarna kunna erbjuda en variation på olika sorters grönsaker.

– Vi testar oss fram. Till exempel för att hitta det rätta ”ljusreceptet”, det vill säga det specifika ljus och den ljusfärg som en planta trivs bäst med, förklarar Natalie.

Urbant kretslopp
Är Grönska inne på rätt spår, kommer städerna att satsa på urbana odlingar i framtiden? Ja, mycket tyder på det. Förra året fick Grönska-gänget ett av Stockholm stads innovationsstipendier på 105 000 kronor.  Att urbana inomhusodlingar ligger helt rätt i tiden menar också Annika Carlsson Kanyama, som forskar om industriell ekologi på KTH.

– Just nu forskar jag om framtidens mat – och i vilken utsträckning som städer skulle kunna vara en resurs för delar av vår livsmedelsproduktion i framtiden, säger Annika Carlsson Kanyama.

Att utöka odlandet i stadsmiljöer är också en lösning för att hushålla med städernas resurser menar hon och välkomnar Grönskas initiativ. Hon hoppas att vi i framtiden kommer bli bättre på att se staden som ett kretslopp genom att utnyttja spillvärme, tomma ytor och restflöden till livsmedelsproduktion.

– Tomma lokaler, tak och industrilokaler med ytor som inte används, skulle kunna användas till odling. Organiskt avfall, som innehåller växtnäring, kan användas som gödsel och dagvatten, som idag åker ut med avloppet, till bevattning.

På så vis skulle staden kunna fungera som ett eget kretslopp. Dessutom har urbana odlingar fler fördelar menar Annika.

– Förutom att vi skulle kunna producera mer livsmedel själva, så skapar vi också en trevligare stadsmiljö. Mer grönt minskar också effekterna av avgaser och buller. Urbana odlingar kan också vara en väg in på arbetsmarknaden.

Fler innovativa inomhusodlingar:
AeroFarms, Holland –  världens största vertikala inomhusfarm.
Freight Farms, USA – odlingscontainrar med LED-belysning i toppklass, som går att hyra av exempelvis bostadsrättsföreningar, företag eller skolor.
Philips Lightning har tagit fram en toppmodern belysning för inomhusodling, genom att testa den på en inomhusfarm i Japan.

Kretslopp på 45 kvadratmeter
På KTH pågår ett miljöanpassat växthusprojekt, som är ett samarbete mellan elever och forskare. Ett 45 kvadratmeter växthus med ett eget inbyggt kretslopp kommer byggas utanför KTH’s nya lokaler i höst och invigs nästa vår.
Här kommer man bland annat odla alger, ha en vertikal kryddodling och kompostering. Precis som hos Grönska, kommer växterna att växa med hjälp av LED-ljus.
I växthuset kommer det också finnas akvaponi, som är en sorts kombinerad fisk- och grönsaksodling. Vattnet i fiskarnas tank, som innehåller avföring från fiskarna, används som växtnäring i trädgårdslandet.
– Vi hoppas att kunna bidra till att ta fram tekniker och metoder som kan främja utvecklingen av odling i urbana miljöer, säger Annika Carlsson Kanyama.