• Gerillaodling

    Fröbomb från Kabloom.

  • Lär dig odla ovan mark - trädgårdsskribenten Ulrika Flodin Furås nya bok "Urban odling - Tak, terrass och balkong" tar balkongodling till nya höjder.

  • I centrala Stockholm har gerillaodlarna byggt en grönsaksträdgård På Spåret. Gerillaodling

    I centrala Stockholm har gerillaodlarna byggt en grönsaksträdgård På Spåret.

  • Allt fler vill odla eget, en närproducerad skörd från gerillaodlingen På Spåret. Gerillaodling

    Närproducerad och gemensam skörd från gerillaodlingen På Spåret.

Nästa generations gerillaodling är här

VÄXTKRAFT. Med nya odlingstrender inom självförsörjning, hållbar konsumtion och egentillverkning har underground gerillaodling snabbt klättrat upp ovan jord. Fortfarande en community-ledd rörelse grönsakstörstande city-slickers, dedikerade till att förgröna städer och ta makten över maten – ett olovligt frö i taget – men smygodlingens hysch-hysch har ersatts med öppna hemsidor och kommunal välsignelse.

I dagarna släpper trädgårdsskribenten Ulrika Flodin Furås nya boken Urban odling – Tak, terrass och balkong, tillsammans med landskapsarkitekten Mattias Gustafsson. Boken innehåller beskrivningar, råd och ett 15-tal ritningar på odlingsprojekt som miniväxthus, dagbädd, örttäppa, låda på hjul och fladdermusholk – allt med fokus på odling på underutnyttjade ytor i stadsmiljö.

Det är också främst där som gerillaodlarna håller till, i stadens mellanrum. Och inte bara på tak, refuger och i döda parkhörn. På Södermalm i Stockholm har ett bortglömt tågspår omvandlats till en temporär och ideellt driven trädgård som är självförsörjande med näring. Här hålls odlingskola och bokcafé i en upprustad byggvagn, och medlemmarna delar på mark, redskap och skörd.

Och för dig som drömmer om ett morotsland på bakgården och en frodig palsternacks-rabbatt i din lokala asfaltsgränd, är tiden inte förbi. Kursanordnarna är kvicka på trenden: från Folkuniversitetet, som breddar utbudet till att omfatta Ekologisk odling och Urban odling, Brunnsviks Folklhögskola som går all in med utbildningen Foodmaker i urban matproduktion, och kursen Stadsodling på Stockholms Universitet – till YH-utbildningen Urban Gardener som är i snabbt antågande lagom till 2017.

3 coola gerillaodlare:

Installationsdesignern Vanessa Harden, som gör hi-tech designverktyg för gerillaodling.

Konstnären Paul Harfleet, som startat The Pancy Project, och planterar penséer i gatan på platser där homosexuella har blivit misshandlade.

Modedesignern Ron Finley, aka The Gangsta Gardener, som bygger en ”food forest” i centrala LA som alternativ till snabbmatskedjorna. Se även hans hyllade TED-talk om grönsaksträdgården.

Inspirerad?

Spana in podden Odlarna och bloggen Gatsmart, eller gör din egen fröbomb!

Taggar: | | | | |