• Nathalie Green

    - Glöm inte pengarnas makt, säger Nathalie Green.

  • Nathalie Green

    Nathalie Green samlar trupperna för att världen ska bli hållbar.

Nathalie Green – näringslivets Prinsessan Leia

EKONOMI. Nathalie Green bygger en hållbar ekonomisk framtid genom att hjälpa oss att placera våra pengar hållbart.

Prinsessan Leia i Star Wars föddes mer eller mindre till rebelledare och nyckelperson i kampen mot Imperiet, de mörka krafter som ville ta över galaxen. Nathalie är en tvättäkta SciFi-nörd och trodde inte att det skulle finnas så många paralleller mellan SciFi-världen och hennes engagemang för hållbarhet. Men de är fler än man kan tro. Nathalie Green är chef för Erbjudandeutveckling på SPP, en roll som innebär att hon bland annat är ansvarig för att paketera och utveckla nya sparerbjudanden till olika kunder. Men det är bara på pappret. Egentligen betyder det att hon försöker dra sitt strå till stacken för att rädda världen – precis som Leia.

– Det handlar om att nå ut till bolagen och deras anställda så att de placerar sina pengar hållbart, säger Nathalie. För det är inga småsummor det handlar om. Bara SPP förvaltar ungefär 150 miljarder på den svenska marknaden. Många företag har järnkoll på sina andra leverantörer och sin egen verksamhet, men glömmer helt bort pengarnas makt. Detsamma gäller oss som privatpersoner. Många är duktiga på att handla eko och att sopsortera men missar pengarna.

Svårigheten med att nå ut till människor och få dem att välja hållbart handlar oftast inte om att de inte bryr sig, det handlar om okunskap. Och en del av Nathalies uppdrag är att leverera den kunskap som saknas.

– Många tänker att deras handlingar är för små för att göra skillnad, så de låter bli att göra något alls istället, men det är ju fel. Som att många inte ens tänker på att hur de sparar påverkar.

Motgift
Nathalie Green är övertygad om att hon kan bota en viss okunskap i näringslivet. Hon vill hjälpa folk att bli en del av en nödvändig förändringsprocess.

– Jag har flera gånger haft kontakt med kunder som inte alls varit insatta i hållbarhetsfrågan, men som gärna vill vara med i kampen så fort de förstår vad det handlar om. Att de kan bidra och samtidigt göra en bra affär.

Rebelledaren samlar krafterna
SciFi-berättelser handlar ofta om att kämpa för överlevnad och kopplingen mellan hållbarhet och de filmer och böcker som Nathalie gillar är stor.

– Vi måste vända en negativ trend och bli mer hållbara i allt vi gör, och ja, det handlar faktiskt om överlevnad. Jag gillar att ta ställning och jobba tillsammans mot ett mål, vilket är en del i mitt engagemang för hållbarhet. Det är bara att samla trupperna och börja jobba, tillsammans kan vi bli en stor kraft som kan slå tillbaka mot Imperiet och rädda världen samtidigt som vi tjänar pengar säger Nathalie.

Tre tips

1. Räkna ut hur mycket du vill spara i månaden. Och titta på hur långsiktigt du ska spara.

2. Ta en titt på fondkollen.se och välj bolag som arbetar med hållbara fonder.

3. Gör ditt val, det är bara att kavla upp ärmarna och göra – Use the force!

Taggar: | | |