Naturlig och äkta skönhet i Japan

NOTIS. Japansk estetik handlar om att se det vackra i alla ting. Även de ofullständiga, ofullkomliga och ofullbordade. Estetiken tar sitt ursprung i naturen och värdesätter hur allt hänger ihop. Det sköna och det osköna existerar sida vid sida, som två sidor av samma mynt. Det går inte att ha det ena, utan det andra och inget är mer värdefullt än något annat. Allt har betydelse och verkar i harmoni.

Ett nyckelord för att förstå japansk estetik är Wabi-Sabi som härstammar från den buddistiska läran och handlar om att se livet utifrån tre enkla principer: ingenting varar för evigt, ingenting är färdigt och ingenting är perfekt. Wabi-sabi omfamnar okonventionell skönhet och det som är naturligt och äkta. Hyllar det enkla, icke-perfekta, slitna och personliga. En skönhet som också bara blir vackrare med tiden och som endast kan uppnås med tid.

Kanske är Wabi-Sabi en skön paus i dagens konsumtionshets, där vi ständigt längtar efter nya saker att fylla våra hem med. Genom Wabi-sabi lär vi oss att uppskatta det vi redan har, se hjärtat i det slitna, gamla och autentiska. Långt bort från all massproduktion.

Japan i Sverige
Etnografiska museet har nu en stor utställning med fokus på japansk estetik och japanska rum. I centrum står tehuset Zui-Ki-Tei – ”Det löftesrika ljusets boning” – som renoverades i april av japanska hantverkare. Här kan du läsa mer om utställningen.
Taggar: | | |