• De nya LED-lamporna har en brinntid på 20-25.000 timmar, jämfört med glödlampans 3000. Brightly.

    De nya LED-lamporna har en brinntid på 20-25.000 timmar, jämfört med glödlampans 3000.

  • Avskalade designlampor i LED. Brightly.

    Avskalade designlampor i LED från Brightly.nu

Nu slår design-LED igenom

INREDNING. Nakna lampor med blottade glödtrådar hade en självklar plats på vårens inredningsmässor, och nu är nya LED-alternativ på snabb frammarsch.

Tidiga på trenden startade Marlene Söder och Frida Wallin webbutiken Brightly, där de säljer energieffektiv designbelysning för att ersätta den dekorativa, och sedan februari svartlistade, glödtrådslampan.

– Designlampor med LED gick knappt att få tag på när vi startade för två år sedan. Glödlampan har länge setts som en förbrukningsvara, men idag är det inte längre bara en ljuskälla, utan en inredningsdetalj, säger Marlene.

Till vardags är hon marknadschef på Kaplans auktioner, och tillika vintagefantast. Förutom Brightlys sortimentet med ECO-lampor och tillbehör säljs även lampfötter, inköpta via second hand för att lyfta återbruk i kombination med nytt och hållbart.

– De nya lamporna kan brinna fem år. För mig handlar det om kvalitet, jag gillar inte slit och släng. Att köpa gammalt i ny tappning skapar en unik stil. Det mesta i mitt hem är faktiskt begagnat, utom sängen.

Brightly
Designlampor i LED och begagnade lampfötter.

I februari 2016 skärpte EU-kommissionen lagen om ekodesign. Denna fastställde redan 2009 att utfasa glödlampan, medan glödtrådslampor har hängt kvar genom kryphålet “speciallampor”.

Led ger en ungefärlig energibesparing på 90 % jämfört med en traditionell glödlampa.

Glödlampor har en genomsnittlig brinntid på 3000 timmar, medan Led-lamporna håller i 20-25.000 timmar och är upp till 40 gånger effektivare.