• natural cycles

    Genom att mäta sin temperatur och föra in värdena i appen, får användaren veta om hon är fertil den dagen.

  • natural cycles

    Natural Cycles drivs av svenska kärnfysikern Elina Berglund.

  • natural cycles

    Ett alternativt och naturligt alternativ till traditionella preventivmedel - helt utan ingrepp eller hormoner.

Ny app ersätter p-piller

TEKNIK. Sedan det första p-pillret såg dagens ljus för 60 år sedan, har inte jättemycket hänt på forskningsfronten. P-stavar, p-ringar, p-plåster och p-sprutor har kommit och gått men grundidén har i stort sett bestått: fertilitet regleras med hormoner.

Det blev svenska kärnfysikern Elina Berglund som till slut ändrade spelreglerna. Nu har hennes Natural Cycles fått grönt ljus och är därmed den första appen i världen att godkännas som preventivmedel.

Teknik ersätter medicinering
Less på bristen av säkra alternativ till traditionella preventivmedel påbörjade Elina, tidigare vid CERN-laboratoriet, sin egen forskning tillsammans med maken Raoul Scherwitzl. 2014 lanserades deras uppmärksammade p-app Natural Cycles; ett hormonfritt preventivmedel som skulle trumfa både p-piller och kondom. Succé över en natt; kändisar backade upp och riskkapital vällde in.

Men appens säkerhet ifrågasattes, och året därpå förbjöd Läkemedelsverket att Natural Cycles marknadsfördes som preventivmedel. Sedan dess har den istället sålts som en fertilitetsapp, vilket slog hårt mot startupföretaget som såg näst intill obefintlig tillväxt mellan 2015 och 2016. I ett drygt år pågick dragkampen mot myndigheterna innan tyska certifieringsinstitutet Tüv Süd klev in och gav p-appen grönt ljus inom hela EU.

Nu är siktet inställt på att expandera internationellt, och att kompensera för förlorad tid. I väntan på ok från amerikanska läkemedelsverket, FDA, satsar man stort i Europa och då framför allt i Storbritannien. P-appen, som idag har 150 000 användare i 161 länder, tog i somras in 50 miljoner kronor i kapital, bland annat från mediehuset Bonnier.

Så funkar det
Tjänsten tecknas som en prenumeration om 49 kronor i månaden, där en app och termometer ingår. Upplägget går ut på att varje dag mäta temperaturen under tungan och sedan föra in värdena i appen. Natural Cycles algoritm analyserar sedan kroppstemperaturen och räknar ut exakt var i cykeln kvinnan är samt om hon är fertil just den dagen.