• Karma

    Karma-kvartetten Hjalmar, Ludvig, Elsa och Mattis.

  • I Sverige slänger vi 500.000 ton ätbar mat varje år.

  • Nu har tjänsten även utökat till hotellbranschen och Scandic Hotels.

  • karma

Ny app ger bra karma

FOODTECH. I Stockholm har fyra unga entreprenörer tagit fram en lösning för att bekämpa matsvinnet, ett av världens idag största miljöproblem. Med appen Karma köper du överskottsmat direkt från restauranger, bagerier, caféer och butiker som färdig take-away till halva priset.

Sedan startup-företaget lanserades i slutet av 2016 har företaget etablerat sig i 20 svenska städer och räddat över 17 ton mat. I april utökade tjänsten även till hotellbranschen, då Scandic Hotels anslöt sig till Karma.

Under sommaren har appen även visat sig vara en smidig lösning för att minska svinnet på events och pop up-restauranger, bland annat under matfesten Smaka på Stockholm i juni. Under helgens Way Out West räddar man överbliven falafel och halloumiburgare från festivalens foodtrucks.

Appen är gratis och fungerar med hjälp av mobilens platstjänster, som talar om för vart det finns mat att rädda i närheten. Du betalar direkt i appen, och plockar sedan upp maten som färdig take-away på plats. Du kan även följa dina favoritställen och får då en notis när det finns mat över.

Matsvinnet
En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Det motsvarar växthusgaser från en miljard bilar, årligen. I Sverige slänger vi 500.000 ton ätbar mat varje år, varav restaurangbranschen står för 90.000 ton.

Gammal mat?
Att köpa överskottsmat innebär inte att maten är gammal eller smakar annorlunda, ofta handlar det om att den visuella standarden inte längre håller för att serveras på restaurang.

Karma-appen är gratis och finns att ladda ner till iOS och Android.