• Den svenska innovationen Candela Speed Boat kan bli världens första elektriska bärplansmotorbåt. bärplan

    Den svenska innovationen Candela Speed Boat kan bli världens första elektriska bärplansmotorbåt.

  • Elbåten Quadrofoil styrs via en touchscreen.

  • En bärplansbåt slår inte mot vågorna, som vanliga båtar gör.

  • Seabubbles är en helt tyst havstaxi, som inte släpper ifrån sig några avgaser.

  • För att tanka elbåtarna, finns det särskilda dockstationer för Seabubbles i Paris. bärplan

    För att tanka elbåtarna, finns det särskilda dockstationer för Seabubbles i Paris.

Nytt lyft för elbåtar

VATTENBURET. Tänk dig att flyga fram över vågorna, ljudlöst och avgasfritt, på vingar under vattnet. Senaste ropet i båtvärlden är att cruisa på så kallade bärplan, med vingliknande skenor som lyfter båtens skrov från vattenytan under körning.

Genom att färdas i luften undviker man vattenmotstånd, vilket minskar energiförbrukningen. Detta öppnar framför allt nya möjligheter för eldrivna båtar, där batterierna sällan klarar några längre sträckor i det tungkörda vattnet. Förutom miljövänlig och bullerfri drift, slår bärplansbåtar inte i vågorna, vilket ger en skönt skumpfri färd.

Just nu kapplöper prototyperna om tronen på havet. I sommar sjösätts den slovenska bärplansbåten Quadrofoil, en skoterliknande vattenfarkost för privatbruk. Styrsystemet sköts via en ratt med touchscreen, och i styrbrunnen kan två personer glassa fram i 40 km/h med eldrift. Totalt ska batterierna klara 100 kilometer vattenfärd. Idag finns tre modeller, och redan 2018 räknar man med att kunna tillverka upp mot 3000 båtar varje månad.

Samtidigt ett snäpp västerut glider en flygande vattentaxi tyst ut på Seine i Paris. Från och med juni ska flottan med SeaBubbles sväva genom staden med en maxkapacitet på 30 km/h. Bubblorna är avgiftsfria, rymmer fyra passagerare och beställs via tillhörande app. Precis som med Uber blir du upplockad av en chaufför, och mellan turerna tankar SeaBubbles batterierna vid särskilda bryggstationer.

I Sverige kontrar Candela Speed Boat med det som kan bli världens första elektriska bärplansmotorbåt. Med konstruktion av kolfiber och ny batteriteknik ska elbåten kunna nå samma hastighet och räckvidd som båtar med bensin- och dieseldrift. Lansering är planerad till våren 2018.

Taggar: | | |