• Odlingarna frodas i sina kokonger under vattnet

  • Det växer så det knakar

Odlar Nemos Garden framtidens mat?

NOTIS. Nemos Garden kan vara lösningen på världens matförsörjningsproblem med sin undervattensodling. Det är företaget Ocean Reef Group som under fyra månader i år har provat att odla växter i luftkokonger under vattnet, vilket har visat sig fungera över förväntan. Idén grundar sig på enkla lösningar där befintliga värden utnyttjas, och fördelarna är många. Inga bekämpningsmedel behövs, temperaturen är alltid perfekt och bevattningen sköter sig själv i och med vattnets naturliga avdunstning. Kokongerna är nämligen som luftbubblor där öppningen nertill alltså låter vattnet bilda förslutningen. Precis som när man trycker ner ett glas i diskbaljan. Vattnet dunstar och stiger uppåt mot väggarna som är kallare än innetemperaturen, och därmed skapas fukt. Det har också visat sig att trycket påverkar växterna positivt.

– Det är inte raketforskning, utan väldigt enkla lösningar. Men det är just enkelheten som gör den genialisk, säger Luca Gamberini på Ocean Reef Group. Vi förstår att det här är en succé, speciellt eftersom vi blev utvalda att delta i Expo Milan i år.

Projektet har nu gått in i analyseringsfasen där fyra månaders data ska gås igenom. Företaget hoppas att de snart ska kunna börja sälja systemen för att finansiera ytterligare forskning, och projektet går att följa via hemsidan, Facebook och Twitter.

Taggar: | | |