• Sonia Singh

Omgjorda dockor blir till förebilder

NOTIS. Konstnären Sonia Singh från Tasmanien köper begagnande dockor och förvandlar dem, eller som hon själv säger ger ”makeunders”, genom att måla nya ansikten, styla om håret och byta ut kläderna. Resultatet blir vackra Tree Change Dolls™ som dels tar vara på dockor som annars skulle hamna på soptippen och dels speglar en mer jordnära stil än den hos ursprungsdockorna.

Sonia startade projektet som ett tidsfördriv under en period av arbetslöshet och publicerade före- och efterbilder på sin blogg. Bilderna på dockorna spreds snabbt i sociala medier och till Sonias förvåning triggade de igång en global diskussion kring hållbarhet och den sexualiserade stylingen av vissa leksaker riktade mot barn.

En som inspirerats av Sonia Singhs dockförvandlingar är Wendy Tsao som byggt vidare på idén och skapat dockor som förvandlats för att likna olika kvinnliga förebilder, kallade ”Mighty Dolls”. Exempel på förebilder som fått en egen docka är aktivisten och nobelpristagaren Malala Yousafzai, primatologen Jane Goodall, och författaren J.K. Rowling. Även här tas begagnade dockor tillvara och varje dockmotiv tillverkas i endast ett exemplar.

Taggar: | |