• Özz Nüjen tycker att politik är alldeles för viktigt för att läggas i händerna på politiker.

  • Humor är inget självändamål menar Özz. Men det gör livet mycket roligare.

Özz Nüjen tar skrattet på allvar

INTERVJU. Där det vidriga och skrattet möts får han dig, Özz Nüjen. Han är en allvarlig komiker som med en blandning av ljus och mörker skämtar sig fram till svenskens hjärta.

Den femte november är det premiär för Özz Nüjens nya show Sveriges Historia. Tillsammans med närmaste vännen Måns Möller vill han ge publiken den bästa dubbeltimme i historia de någonsin upplevt. Från vikingatiden till idag kommer skämten, vidrigheterna och tankarna korsas till en show som, precis som ämnet historia, säger något om oss.

– Både jag och Måns älskar historia och det ligger verkligen i tiden att titta bakåt för att lära oss något om hur vi ska agera i framtiden, säger Özz.

Genom sina shower lyfter Özz Nüjen ofta mörka frågor som genom krocken med skrattet får lyssnaren att reagera. Och kanske till och med agera. Han är högljudd i debatten om alla människors lika värde och blev 2014 utsedd till Årets Manliga Komiker för ”en utstrålning som försätter berg och en vilja att förändra världen”.

Hyllar det vanliga
I succéserien Äkta Människor, vars första säsong sålts till mer än 50 länder, spelade Özz Nüjen rollen som Jorge. Serien diskuterar människor, robotar och vad som egentligen är äkta. Det uppstår konflikter när hubotarna kommer in i ett samhälle där alla inte är lika förtjusta i de människoliknande robotarna. Många är rädda, men inte Jorge. Han försöker få människorna att förstå hubotarna, och hubotarna att bli en del av samhället.

– Han är en vanlig fin människa som inte gör skillnad på folk och folk, säger Özz. Jag sitter i juryn för Svenska Hjältar och blev tillfrågad om vem som är min hjälte. Den vanlige knegaren, svarade jag.

Precis som sin rollfigur Jorge, försöker Özz lyfta den vanliga människan och låta bli att tala om var gränserna går.

Inga gränser
På scen driver Özz Nüjen med det som provocerar och får människor att dels vrida sig av skratt, dels sätta skrattet i halsen. För det är när det där vidriga möter humorn som han kommer åt lyssnaren. Då händer något med medvetandet och tunga frågor landar istället för att flyktigt flyga förbi. Men gränserna sätter inte han, det gör besökaren själv.

– Jag lyfter fram det som provocerar mig, men jag är inte ute efter att provocera. Om det provocerar, är det för att publiken blir provocerad. Precis som jag blir det av de ämnen jag väljer att ta upp, säger Özz.

Han ser att det gradvis blir bättre i världen, även om det fortfarande sker mycket som är fruktansvärt. Och han ser, reagerar och agerar starkt kring mycket av allt det mörka han upplever som ett problem, men kan trots allt inte låta bli att se ljuset.

– Jag har ett stort jävla problem; jag är alltid positiv. Ibland vill en ju bara ge upp och vara cynisk, men jag kan inte. Jag kan alltid se ljuset och hitta något som är bra, säger han.

Bakom alla skämt och shower är han en allvarlig person. Men ingen surgubbe. Att skratta är viktigt och humorn gör livet roligare, även om den inte är ett självändamål, menar Özz Nüjen.

Vem: Özz Nüjen

Gör: Komiker

Aktuell: Nya showen Sveriges Historia med premiär 5 november på Rival
Mer info: www.nujen.nu
Taggar: | |