ekonomi

Så få du koll på parekonomin

FINANSKOLL. Måste man prata pengar i en relation? Det kan kännas rätt avlägset när fjärilarna flyger i magen och världen ligger inbäddad i rosa filter. Men att våga prata ekonomi med sin partner är betydligt viktigare än många tror, och kan faktiskt vara ett sätt att hålla kärleken vid liv. För alltid.

Det har blivit bättre, men än består skillnaden mellan mäns och kvinnors löner. En inkomstklyfta som fördjupas av att kvinnor i högre utsträckning arbetar deltid, något som kan få stora konsekvenser vid oväntade händelser, skilsmässor, eller när arbetslivet tar slut och det är dags för pension. Därför är det också viktigt att prata om pengar, och hur de ska fördelas på ett rättvist sätt.

Så här få du och din partner koll på er ekonomi:

Kommunicera
– Fråga varandra om era respektive utgifter och inkomster.
– Ha en öppen dialog och prata om pengar tills det inte längre känns laddat.

Gör en plan
– Ska ni ha delad ekonomi? Om inte, spika vilka utgifter ni ska dela på varje månad.
– Har någon av er en betydligt högre inkomst än den andra kanske den personen betalar lite mer av de gemensamma kostnaderna.
– Se över era tillgångar, och vilka som är gemensamma. Vill ni inte dela allt, skriv ett äktenskapsförord eller samboavtal.
– Spara gemensamt och sätt roliga mål, som resor eller ett större boende.

Skydda er
– Tänk igenom vad som skulle kunna hända om ni går skilda vägar, exempelvis med ert långsiktiga sparande.
– Om en av er går ner i arbetstid under småbarnsåren, kan den som jobbar heltid ersätta den andra för bortfallet i pensionen – eller dela med sig av sina pensionsrättigheter inom PPM.
– Ta reda på vad som händer ekonomiskt om ni blir sjuka eller råkar ut för en olycka. På Ersättningskollen.se finns information.

Tänk framåt
– Hur vill ni spara för framtiden?
– Är det viktigt för er att ha en buffert för oväntade utgifter?
– Få koll på efterlevandeskydd genom att kontakta era pensionsbolag. Vad händer om någon av er går bort?

Taggar: | | | |