• Lerbadens hemvist, Hedon Spa & Hotel i Pärnu.

  • I Lettland lockar den tre mil långa stranden i anrika kurorten Jūrmala.

  • ...med små skulpturer på vägen.

Badparadiset på Baltikums riviera

WEEKENDRESA. På andra sidan Östersjön stoltserar våra baltiska grannar med milslånga vita sandstränder och lata sommarbyar i rivieraklass – och naturupplevelser som sträcker sig långt bortom finlandsbåtarnas taxfree-turism. Vill du också hoppa i plurret tvärs över bukten? Här är två nära pärlor som tar dig långt bort:

Pärnu
Estlands sommarhuvudstad kantas av pampiga spa-anläggningar, pulserande cocktailbarer och långgrunda stränder med vollyball-planer och kaféer. Hit kommer du för de avkopplande lerbaden, den två kilometer långa strandpromenaden och naturreservatet Pärnu Beach Park. Utbudet av vattensporter är stort, och den som vill fördriva dagarna på det stora blå kan segla, surfa och paddla runt de kringliggande holmarna, eller stajla i wakeboardparken Männiku.

På land väntar folklivet av en typisk sommarstad, mot en kuliss av historiska byggnader. Här kan du svalka gommen med Café La Muus ekologiska glass eller besöka de öppna hantverksateljéerna Mary Magdalene Guild. Missa inte heller Pärnus Museum of New Art, inhyst i det som tidigare var kommunistpartiets högkvarter, som även arrangerar den årliga filmfestivalen i juli.

Jurmala
Ett stenkast från Riga vilar den lettiska kurorten Jurmala; en sofistikerad kuststad med pampiga sommarhus längst en tre mil lång badstrand. Orten är känd som ett hälsoretreat och på resorten satsar stort på wellnessutbudet. På Green Key-certifierade Baltic Beach Hotel & SPA kan du frossa i allt från ryska ångbad och hydroterapi till strandnära Tai Сhi och vattentrampolin.

Lugnet från sanddynorna, tallskogarna och havsbaden spiller över på stadens gourmetrestauranger och rika kulturliv. En stor del av Jurmalas nöjen kretsar runt sommarscenen Dzintaru koncertzale, som arrangerar ett fylligt program med konserter, dans och festivaler. En annan höjdpunkt är galleriet Inner Light, ett galleri för fluorescerande målningar.

Taggar: | | | |