• De tusentals Moai-statyerna tros ha rests för att hedra Påsköns förfäder.

  • påskön

    Havsmat som tonfisk, svärdfisk, hummer och bläckfisk hör till de lokala delikatesserna.

  • Påskön är fylld av kratrar och vulkaner med platt botten, som bildar små sjöar av totoravass och mosaikliknande mossa.

Stensäker semester på Påskön

SUBTROPISKT. Högsommar vid påsk och glittrande hav så långt ögat når. På den mytomspunna lilla chilenska Påskön finns tusentals maoi-statyer, vulkaner, mat från havet och ekovänligt boende.

Ön, som fick sitt namn efter att upptäcktsresande Jakob Roggeveen och hans besättning firade påskdagen utanför ön innan de gick i land år 1722, är en av världens mest isolerade platser. Med över 200 mil till närmsta bebodda grannö, Pitcairnöarna, och 400 mil till den chilenska kusten har turismen varit sparsam. Men på senare år har ön börjat väcka omvärldens nyfikenhet. Här är några av alla saker som Påskön lockar med:

Mystikens centrum
De tusentals mystiska Moai-statyerna tros vara resta för att hedra Påsköns förfäder. Länge trodde man att stenstatyerna bestod av stora huvuden. Men man gjorde nya utgrävningar för ett par år sedan, upptäckte man att sten-ansiktena även hade kroppar – som var dolda under jorden. Den största statyn är 21 meter hög och väger ca 150 ton. Hur man lyckades skapa, flytta och resa dessa för över tusen år sedan, är en gåta.

Vulkanernas ö
Tre underjordiska vulkaner har gett uppkomst till den trekantiga ön mitt ute i Stilla havet. Påskön är fylld av kratrar och vulkaner som är förtrollande vackra med sina platta bottnar som bildar små sjöar fyllda av totoravass och mosaikliknande grön mossa. Bergsväggen längst öns mest kända vulkan, Rano Raraku, är den plats där det finns mest statyer.

Tapatifestivalen
Årets stora festlighet på Påskön är Tapatifestivalen, går av stapeln i månadsskiftet januari och februari – och involverar alla på ön. Festivaldagarna är fyllda av sång, musik, dans och tävlingar i allt från paddling, hästlopp till race ner för bergsslätterna på bananstammar. Varje år ställer två unga kvinnor upp i alla grenar och samlar poäng – den som vinner blir öns drottning för ett år.

Havsmat
Majoriteten av läckerheterna som serveras på ön kommer från havet.Fisk hör till de lokala delikatesserna och tillagas långsamt över heta stenar, täckt av en bädd med sötpotatis. En annan specialitet är fisk med Po’e, en form av kaka bakad på pumpa, mjöl och kokbanan.

Ekovänliga boende
Ön har flera hotell som har hållbarhet i fokus. Hangaro är ett spa-hotell som till största del får sin elförsörjning från solceller och har ett speciellt utvecklat system för att ta tillvara på och hantera vatten. Hotellet jobbar också aktivt med att bevara och ta tillvara på den inhemska kulturen. Heva är designat för att smälta in i naturen och samtidigt ta tillvara på den. De små stenhusen är vända mot solen och får sin energi via solpaneler.

Rapa Nui är allt från energi till mat närproducerat och man jobbar hårt för att utbilda sina gäster i ansvarsfullt upptäckande. Hotellet tillhandahåller information om allt från inhemska lagar och kultur till hur man bäst klarar sig i bergen utifrån olika vädertillstånd.

Taggar: | | | | | |