• paul harfleet

  Pansy Project i Paris.

 • Paul Harfleet

  Christopher Hartner pekar ut nästa plats där Paul Harfleet ska plantera en blomma i Graz, Österrike.

 • paul harfleet

  Pansy project i Graz, Österrike.

 • Paul Harfleet

  Foto: Malc Stone.

5 snabba med gerillaodlaren Paul Harfleet

FEM SNABBA. Runt om i världen, varje dag, utsätt människor för homofobi. Ett ord, ett slag, ett hot. Paul Harfleet är den engelske konstnären som till slut tröttnade på att omgivningen inte fattade hur illa det var ställt, och började plantera blommor för att markera platserna där han blivit utsatt för hatbrott. Pauls penséer finns över hela världen och just nu visas hans dokumentär Pansy! På Stockholm Filmfestival Junior.

Vem: Paul Harfleet
Gör: Konstnär
Bor: London
Varför: Vill belysa homofobin och förbättra synen på homosexuella
Mer info: thepansyproject.com

1. Du planterar sköra små blommor på platser där människor har utsatts för övergrepp. Hur började det?
För 12 år sedan utsattes jag för tre separata homofobiska handlingar under en och samma dag i Manchester. Jag blev förvånad, men mestadels chockad av att människor runt omkring mig inte insåg hur illa det var, och att de inte förstod att jag upplevde homofobi regelbundet. Jag ville lyfta frågan på ett kreativt sätt så jag återvände till platserna och planterade penséer där jag upplevt homofobi.

2. Varför penséer?
På engelska är ordet ”pansy” (Fikus på svenska, reds. Anm.) ett slangord som är förknippat med homosexuella män. Ordet för blomman kommer från det franska ordet ”Pensées” – att tänka, eftersom blomman liknar ett bugande huvud, försjunket i djupa tankar. Denna blomma blev sedan sammankopplad med tänkande, känsliga eller feminina män. Så pensée var det perfekta valet för att markera homofobi. Jag fotograferar blomman på platsen, namnger den efter händelsen som skedde där och lägger sedan upp bilden på min hemsida.

3. Att se blommorna är en mycket bra sak å ena sidan, eftersom de låter alla som utsätts för homofobi veta att de inte är ensamma. Å andra sidan är de ett tecken på hur mycket homofobi det fortfarande finns i samhället. Hur ser du på blommorna du planterar?
Det är en intressant fråga. Jag är en oavsiktlig aktivist. Pansy Project representerar alla människor som upplever homofobi. Jag kommer aldrig att kunna visa varje plats där någon blivit utsatt för homofobi, men ju fler platser jag planterar på desto mer uppenbart blir det ju att homofobi är ett problem. Varje plantering pekar ut en plats där det skett ett övergrepp, men den ska också läka de sår som uppkommit av övergreppet. Det är otroligt komplext men det är också det som gjort att jag bibehållit mitt engagemang i projektet de senaste tolv åren.

4. När våra läsare ser detta har du precis varit i Stockholm för att visa din dokumentärfilm Pansy! har du planterat något här?
Precis, jag har visat  ’Pansy!’, som följer min resa i Frankrike i våras, där jag tillsammans med de människor jag träffade där planterade mina penséer. Jag har planterat penséer i Stockholm och har fått hjälp av Stockholm filmfestival att samla in platser. Men om någon av läsarna vill att jag ska plantera på fler platser kan man maila mig, så kanske jag kommer tillbaka i framtiden.

5. Hur ser din drömdag ut?
När du är konstnär arbetar du nästan alltid. På senaste tiden har jag varit enormt upptagen med att illustrera en barnbok baserad på The Pansy Project som kallas The Pansy Boy. Jag älskar att teckna, så att rita oavbrutet en hel dag skulle vara en välsignelse för mig. Det, eller på en strand, badandes i ett varmt hav.

Taggar: | | |