Tech: Peking utmanar Silicon Valley

BUSINESS. Silicon Valley har en utmanare: Peking. Uppfattningen om att kinesiska entreprenörer klonar västerländska idéer är förlegad. Så många bra idéer finns det inte att kopiera. Framgången i Peking drivs snarare av en marknad fyra gånger så stor som Europas. Över en miljard hungriga konsumenter tävlar om att vara först på nästa trend. I en värld där nästan alla lever med en smartphone i handen tar det inte ens en natt att bli ett fenomen.

Längst Zhongguancun village är tillväxten som starkas med in genomsnitt tio nya start-ups om dagen. Kanske är det kinesiska entreprenörslandskapet lite mer pragmatiskt? Du kan få delar levererade till en ny produkt inom ett dygn och elektronikfabriker är ständigt redo att producera något nytt. Allt går väldigt snabbt och det finns finansiering till en bra idé. Kina må ha ett stort arbete kvar för att nå lika rättigheter och förutsättningar för alla, men trots det så sägs landet vara världens bästa plats för kvinnliga riskkapitalister och entreprenörer. Här finns världens största riskkapitalfond grundad av en kvinna och nästan dubbelt så många kvinnor jobbar med IT-utveckling som i USA.

Det autentiska entreprenörskapet, med den absoluta passionen för en produkt eller ett företag, gör att Kina har den massiva genomförande kraften. Det är dags att vi tvättar bort copycat-stämpeln på landet innan vi blir stående långt bakom och undrar vad som hände. Det finns mycket att lära av Kina!