• Petter gillar att ha ena benet i kultursörjan och det andra i den amerikanska musikkulturen. Men allt han gör måste kännas äkta, säger han. petter

  Petter gillar att ha ena benet i kultursörjan och det andra i den amerikanska musikkulturen. "Men allt jag gör måste kännas äkta, säger han." Foto: Sony Music.

 • Det är aldrig försent att utbilda sig menar Petter.

  Det är aldrig försent att utbilda sig menar Petter. "Jag vill verkligen hylla Komvux, att plugga där räddade bokstavligen livet på mig." Foto: Blixten/Peter Alendahl

 • "Rap är som poesi, menar Petter, som älskar att kombinera olika världar. Foto: Sony Music.

 • Petters livsmantra är att

  Petters livsmantra är att "ha kul på vägen". Här utanför Strandvägen 1, där han körde tjugo spelningar förra hösten. Foto: David Thunander.

 • Rap är som poesi, menar Petter, som älskar att kombinera olika världar. petter

  Än idag kan han bli nervös innan han ska gå in på scen. "Det är en skräckblandad förtjusning, ungefär som att hoppa fallskärm. Foto: Sony Music.

”Jag älskar att blanda olika världar”

ORDKONSTNÄR. Petter är en mästare på att komma på nya projekt. Men att han skulle jobba med ord fanns inte ens i hans fantasi när han gick i skolan. I höst berättar han om sin kamp för att få ihop bokstäverna – och hur han till sist blev fascinerad av ord, i föreläsningen #kulpåvägen.

Höstens schema är fullspäckat. I förrgår ägde Petter Mosebackes scen i Stockholm, och bjöd på låtar från sitt senaste akustiska album Skeppsholmen. Han driver restaurangen Käk, på Södermalm i Stockholm, med håll-käften-burgare och läskeblask på meny. Har ett vinimportföretag och en vinserie, P-Lex, och skriver om drycker på egna vinsajten Vinos.nu och i Vinguiden.

Om ett par veckor kommer han dessutom hålla en öppen föreläsning, i Stockholm och Linköping. #kulpåvägen handlar om hans resa från att kämpa med läs- och skrivsvårighet – till att jobba med ord och musik. Dessutom blir han fembarnspappa i oktober. Men Petter är inte stressad, han går igång på nya projekt och kallar sig själv för ”go-getter”.

– När jag får för mig något, fixar jag det. Jag sprutar ut idéer, och gillar att kombinera mina olika världar med varandra.

Låttexter väckte mersmak
Även om Petter är något av en multi-entreprenör, ser han fortfarande sig själv som textförfattare och artist. Men att han skulle jobba med ord fanns inte ens i hans fantasi när han gick i grundskolan. Dyslexi kan skapa ett enormt utanförskap menar Petter.

– Jag växte upp med känslan att jag var riktigt dålig på att lära mig saker. Och när man tror att man är kass på något, tappar man ju helt intresset för skolan.

Istället blev den amerikanska hiphopkulturen Petters väg till att närma sig text. Budskapen i hiphopen och rappen fick honom att tänka om. Ord blev helt plötsligt kul och intressant. Kanske fanns det en mening med att lära sig att skriva bättre? Han bestämde han sig för att ta itu med sitt kunskapsgap och började plugga på Komvux.

– Det räddade bokstavligen livet på mig! Komvux fick mig att inse att det går att fortsätta att utbilda sig, genom hela livet. Och att alla människor utvecklas på olika sätt.

Sexton rader
Resultatet av hans insikt är idag ett stycke modern svensk musikhistoria. Men trots att Petter idag både har lyckats som artist och entreprenör, har han inte glömt vad en andra chans kan betyda för en ung människa. För ett par år sedan skrev Petter boken 16 rader, som handlade om hur han till sist förälskade sig i ord, trots att han avskytt dem som barn. Boken belönades med Begriplighetspriset, med motiveringen ”Petter har fått ungdomar som aldrig öppnat en bok att börja läsa”. Boktiteln ”sexton rader” syftar på den vanligaste verslängden inom hiphop. I boken beskriver Petter vad som fick honom att börja skriva låttexter och hur han utvecklades som människa när han började skriva och hittade sitt språk.

– Rap är min form av poesi, säger han.

I föreläsningen #kul på vägen kommer han köra ett nytt grepp, där han blandar sin monolog med låtar från sin musikkarriär. För att visa hur viktigt det är att få rätt hjälp, lyfter Petter både sin egen berättelse och en parallell: en fiktiv historia om en 10-årig kille, som till motsats till honom själv får stöd och hjälp i skolan. Han hoppas att jämförelsen ska visa hur viktigt det är att med stöd när det är motigt i plugget.

– Det kan vara en kompis, en tränare – eller som i mitt fall, en mamma som alltid har fajtats för mig. Men alla har inte en sådan mamma.

Livsviktigt med rätt verktyg
Petter menar att skolan självklart är viktig, men att fler borde inse att ett betyg inte är ett slutgiltigt bevis på kunskap. Det finns många vägar in i arbetslivet, och att det går att fortsätta lära sig. Själv bestämde han sig för att gå en kurs i socialpedagogiskt ungdomsarbete, på Tollare folkhögskola, för ett par år sedan.

– Det var svinkul att plugga något som jag var intresserad av och jag har haft jättemycket nytta av den utbildningen, säger han.

Med sina nya kunskaper, en dos humor och med sin egen personliga berättelse i bagaget, hoppas han kunna inspirera unga som har det tufft i skolan.

– Jag vill använda mitt artisteri och nätverk för att lyfta skrivande och läsande som en helande kraft.

Vad är egentligen dyslexi?
Dyslexi är en funktionsnedsättning i hjärnan som innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. I Sverige har ungefär 4-8 procent av befolkningen dyslexi.
Vill du lära dig mer om dyslexi eller få tips och råd om du eller någon i din närhet behöver stöd, gå in på Hjärnfonden.se.

#kulpåvägen
Petters föreläsning #kulpåvägen hålls på Rival i Stockholm, den 14 september kl 19:30
15 september kl 19:30 och i Crusellhallen, kl 19. 00 Linköping den 19 oktober.