• Stordalen

  I nya vinylbaren på hotell At Six, en soff-lounge med 14 meter lång cocktailbar.

 • stordalen

  Masterpiece-sviten på At Six med konst av Dawid. Foto: Andy Liffner

 • Stordalen

  "Våra ingenjörer försökte hejda mig och sa att trappans konstruktion skulle kollapsa under tyngden. Jag svarade att de fick förstärka trappan."

 • stordalen

  Baren på Hobo hotell

 • Funkiga Hobo med Berlinvibbar

 • Stordalen

  "Jag anlitar människor som är bättre än jag, det är enda sättet att skapa nya koncept."

 • Tv: Jaume Plensas staty Mar Whispering, foto Andy Liffner. Th: Wingårdhs vision av terassen på restaurang Tak.

 • Stordalen

Petter Stordalen: Vi definierar framtidens lyxhotell

VISIONÄR. Stockholm möbleras om och en övergiven bakgata tar ny höjd över Norrmalms takåsar. Nu öppnar Petter Stordalens 15 våningar höga hotell- och restaurangkomplex At Six, Hobo och Tak på ett bortglömt Brunkebergstorg – som återuppstår som citykvarteret Urban Escape.

Petter Stordalen sveper förbi vinylbaren i babyblå bikerjacka. Den är mer “han” än en kavaj, förklarar han senare, trots att ingen tvivlar på att mannen som byggde Nordic Choice-koncernen är mer rockstjärna än någonting annat. Den sorten som inviger sina hotell enligt devisen What Would James Bond Do? för att sedan göra entré med helikopter, eller på vattenskoter.

På At Six har dörrarna bara stått öppna i ett par timmar, och det är en upprymd Stordalen som banar väg förbi de första gratulanterna. Han landar i soffan med ett triumferande leende och en yvig gest mot fönsterpartiet, som blottar Brunkebergstorg i strimlor av förmiddagssol.

– Vad tycker ni, fantastiskt!?

Och det är svårt att förneka. Här, i det som brukade vara ett svart hål i innerstan, har han byggt den största hotellsatsningen i Stockholms historia: konst- och designhotellet At Six, livsstilshotellet Hobo, och japansvenska restaurangkonceptet Tak på två tillbyggda våningsplan. Här ryms även den omtalade terassen, som till sommaren 2018 ska omfatta en 1500 kvadratmeter takpark, sammanflätad av broar mellan husen.

– Det här är så mycket mer än bara hotell, vi är med och förändrar upplevelsen av hela Brunkebergstorg! I 50 år har det varit stans baksida, och nu gör vi någonting vackert här. En miljö där människor vill vara igen.

Det är etapp ett av stadsbyggnads-projektet Urban Escape, och två år har gått sedan Stordalen fick uppdraget att ta fram något revolutionerande. Det han under morgonens välkomsttal beskrev som “New York, Paris och Barcelona – mitt i Stockholm!”

– Det vi gör här finns ingen annanstans i världen. Vi definierar framtidens lyxhotell, och det handlar inte om rum och sängar utan om upplevelser. Om kultur, design och musik, om mat och mötesplatser. Sånt som skapar selfie moments.

Mötesplatser för designupplevelser
Nu ska Brunkebergstorg bli en kreativ hotspot för innovation, där levande hotell och livliga restauranger möter nya kontor och trådlösa arbetsplatser.

– Folk sitter inte på rummet och jobbar, de vill vara i sociala miljöer där man kan sitta själv, men tillsammans med andra. Och det ska du kunna göra här. Jag bygger inte hotell för gästerna, sånt gjorde man förr. Jag gör hotell för allmänheten.

At Six marknadsförs som den lyxigaste av de tre satsningarna, inrett av Londonbaserade Universal Design Studios och med en omfattande samling modern konst.

– Vi har inte kompromissat med någonting. Allt är gjort med kvalitet. Allt är framtaget för att hålla över tid designmässigt. Vi kommer inte byta inredning med trenderna var femte år, det är en fråga om hållbarhet.

Störst är kärleken till en 2,5 meter hög och tre ton tung marmorstaty av ett kvinnohuvud, särskilt framtagen av favoritkonstnären Jaume Plensa och pampigt placerad i lobbytrappan.

– Våra ingenjörer försökte hejda mig och sa att trappans konstruktion skulle kollapsa under tyngden. Jag svarade att de fick förstärka trappkonstruktionen.

Nya talanger får tala
I vinylbaren, en extravagant soff-lounge med 14 meter lång cocktailbar och flamingoskålar i blank koppar, bossar musikkuratorn och klubbprofilen Victor Sanchez. Han är en av Stordalens många yngre förvärv, och är handplockad. Precis som 28-åriga Mattias Stengl, som driver hotell Hobo i porten bredvid. Ett funkigt livsstilskoncept skapat för millenials, med starka Berlinvibbar, frodiga fönsterodlingar och smarta sociala mötesytor.

– Jag är en vit, medelålders man – jag hade aldrig kommit på att göra något som Hobo! Första gången jag såg lokalerna knöt sig magen och jag tänkte “fy faan, vad har han gjort?”. För Hobo ska inte heller tilltala mig, och hotellbranschen har tillräckligt med gubbar som tror att de är nytänkande. 

I samma anda gav han kocken Frida Ronge – tidigare på vRÅ, Råkultur och Yasuragi – uppdraget att driva sin första fristående restaurang, Tak, som tronar över de två hotellen. Hon är stjärnskottet han kallar ”Drottningen av Brunkebergstorg”, som utmanar konventionerna och erbjuder sushirester på fine dining-menyn. Serverade med panoramautsikt över Kungliga slottet och Stockholms ström. 

– Frida har idéer jag aldrig har sett förut, och ett unikt systemgrepp kring hållbarhet. Jag anlitar människor som är bättre än jag, det är enda sättet att skapa framtida koncept.