• wroclaw

    Under kulturåret finns det något för alla i Wroclaw, med allt från teater till mat och dryck.

  • Wroclaw består av 12 öar och sammanlänkas av 112 broar.

  • Har du provat silent disco? Här väljer du vilken av de olika DJ:arna du vill lyssna på, och så får du musiken rätt in i dina lurar.

  • wroclaw

    Wroclaw är Polens fjärde största stad, och en av landets äldsta.

Vårens weekendresa går till kulturstaden Wroclaw

POLEN. Wroclaw har en historia att berätta. Så inleds den ansökan som senare resulterade i att staden – även kallad Polens Venedig, blev kulturhuvudstad 2016. Den gröna staden med gamla stenhus och charmiga gränder täta på gatukonst, är en av Polens äldsta, utspridd över 12 öar och sammanlänkad av 112 broar. Ännu ett relativt okänt resmål, men med en frodande kulturscen och en lokal matkultur som är osedvanligt rik på kaféer och restauranger, vodka och piroger.

Hårt präglad av Andra världskriget, som ödelade 70 procent av staden och utplånade den kulturella mixen av bland annat judar, tyskar, polacker och österrikare, som länge levt sida vid sida. Lämningar från Wroclaws historia går nu att se överallt, inte minst i gatukonsten och de 300 vättar som sitter fastgjutna runt omkring i staden –  en symbol för 1980-talets politiska opposition mot den kommunistiska regimen.

Nära till hands för en weekendresa och fylld till bredden med historiska miljöer, att strosa längst Wroclaws kanaler och besöka någon av de många katedralerna är ett äventyr i sig. Förutom en mängd sevärdheter erbjuder staden också ett rikt nöjesutbud – och nog känns det extra aktuellt att hylla den fria konstscenen just nu, när Polen inför en lag som ökar den politiska kontrollen över landets media.

Sova och äta i Wroclaw

SleepWalker Boutique Suites
Mysigt Bed and breakfast i de gamla stadskvarteren

Grape Hotel
Boutiquehotell med 10 rum och 5 stjärnor. Vinnare av Travellers’ Choice 2016, och i skrivande stund högst rankat på TripAdvisor

FC Kaffe
Eko-lemonad, glutenfri vegantårta, och piña colada–quiche! Vid Wroclaws saluhall

Restauracja Okrasa
Ryska och polska piroger när de är som bäst

Pasaz Pokoyhof
Trendtätt med restauranger, kaféer och barer i ett jättekomplex på Sw. Antoneigo

Spiz
Här finns stadens bästa öl, ett husbryggeri och polska delikatesser i stadshusets källare

Green Bus Food Truck
Snabbmat, 100 procent veganskt

Fakta kulturåret

Det nybyggda konserthuset spelar en central roll under årets kulturprogram, som omfattar cirka 250 evenemang inom arkitektur, film, litteratur, musik, opera, performance, bildkonst och teater. Wroclaw är även Unescos världsboksstad 2016.

Några av årets höjdpunkter

Jazzfestivalen, litteraturnatten, filmfestivalerna från amerikanskt till baskiska dokumentärer och litauisk bio.

Teaterolympiad och Thanks Jimi Festival, där tusentals gitarrister samlas för att hylla Jimi Hendrix med ”Hey Joe”.

Hela kulturprogrammet för 2016 hittar du här.