resa

Power Travel: Ta kontroll över resan

GUIDE. Försenade flyg, försvunnet bagage, dyra biljetter och trånga sittplatser. En vanlig resa kan lätt förvandlas till en tålamodsprövande utmaning även för den mest bereste. Men det finns knep för att resan ska bli en fullträff.

Men inspiration från Scott McCartneys bok The Wall Street Journal Guide to Power Travel; How to arrive with your dignity, sanity and wallet intact ger Sapir dig de bästa tipsen på hur du tar kontroll över din resa, undviker fallgropar och kan anlända till resmålet med stil och värdighet.

Överbokat flyg
När en flight är överbokad eller om planet byts mot ett mindre, uppgraderas oftast de kunder som frekvent reser med samma bolag till första klass. I andra hand de som betalat fullpris för sina biljetter. Har du ett glimrande guldkort från ditt flygbolag i plånboken så ökar din chans att resa med klass – utan att du behöver betala något extra.

Försenat eller inställt flyg
Om ditt flyg blir rejält försenat, se till att inte gå lottlös från situationen. Som plåster på såren för kvarsittning på flygplatsen får man ofta kompensation, hur mycket beror på hur länge du blivit sittande och hur lång resan skulle ha varit. Det kan vara allt från middag, hotellövernattning till pengar i plånboken. Fråga flygbolaget om vad som gäller och spara alla kvitton! Blir du så försenad att syftet med resan försvinner, då kan du i många fall få både pengarna tillbaka och en gratis återresa. 

Försvunnen väska
Har alla fått sitt bagage vid väskbandet på flygplatsen förutom du? Se till att anmäla ditt förlorade bagage innan du lämnar flygplatsen, annars riskerar du att få stå för kalaset själv.
De flesta flygbolag betalar någon form av ersättning för försvunnet bagage, som täcker de nödvändigaste inköpen, och kör ut väskan kostnadsfritt när den blivit återfunnen. Det gäller dock oftast bara på utresan, inte när du reser hem. Kolla upp vad som gäller på ditt försäkringsbolag. Värj dig också mot oturen genom att packa smart: Extra underkläder, tandborste och nycklar hör hemma i handbagaget. Tidspessimisten har lägst sannolikhet att råka ut för detta missöde. Tidigt incheckat bagage kommer sällan bort och gott om tid mellan anslutningsflyg är rena vaccinet mot borttappade väskor.

Taggar: | | |