• I butiken i Amsterdam kan man både handla kläder och möta designerna bakom kreationerna.

  I butiken i Amsterdam kan man både handla kläder och möta designerna bakom kreationerna.

 • Andrés Talledo Pacheco arbetar för att färdigställa sin kreation.

  Andrés Talledo Pacheco arbetar för att färdigställa sin kreation.

 • Tusen tankar och idéer som till slut blir kläder och förmedlade visioner.

  Tusen tankar och idéer som till slut blir kläder och förmedlade visioner.

 • Carmen Van der Vecht visar förra årets kollektion.

 • Framtidsväggen påminner om vart företaget är påväg.

  Framtidsväggen påminner om vart företaget är påväg.

 • Varje plagg är märkt med sin designer.

  Varje plagg är märkt med sin designer.

Prisvinnande Rambler tar tillbaka modevisionerna

INTERVJU. Dagens mode saknar riktiga historier tycker holländska Rambler. Tillsammans med gatans designers för de tillbaka visionerna till modebranschen.

Andrés Talledo Pacheco pekar på början till en ny skapelse som hänger på provdockan i Ramblers butik i Amsterdam. Den är långt ifrån klar, men han kan inte stressa fram ett resultat, det måste komma av sig själv.

– Just nu vet jag inte i vilket tyg den ska vara, men allt utgår alltid ifrån mig som person. Jag har alltid velat ha en sån där jacka som samurajer har, så det har jag tagit inspiration ifrån till det här plagget, säger han.

Andrés är en av ungefär tjugo ungdomar som designar kläder tillsammans med Rambler, det holländska klädmärket som i år vann Global Fashion Award i kategorin Sustainable Design. Rambler består av dels ett företag, dels en stiftelse, som båda grundades av Carmen van der Vecht tillsammans med Tim Dekker 2009.

Riktiga visioner
Carmen hade genom sitt tidigare jobb inom social industridesign rest världen runt och fotograferat och pratat med ungdomar. De unga i hon träffade i Ghana ville att hon skulle trycka t-shirts med deras ansikten på. Carmen insåg att deras tankar och visioner sällan nådde ut, och började fundera över hur hon bäst skulle kunna få andra att ta del av deras syn på världen och deras visioner. Med ungdomarnas önskan om att få ha sitt ansikte på en t-shirt i minne, bestämde hon sig för att det var i modebranschen hon kunde nå ut.

– Jag är inte en person som driver företag, jag är en person som driver idéer framåt. Så jag tog in Tom Dekker som sköter de bitar som har med företagandet att göra, säger hon. Tillsammans driver vi det som först var ett ansikte med en historia, men som blev en historia med ett ansikte.

I studion och butiken i Amsterdam har Carmen gjort en målning som täcker en hel vägg. Där finns flera av världens största städer utsatta, samt ansiktena på några av designerna. Rambler finns idag i Amsterdam och Berlin, men företaget utvecklas hela tiden och snart ska det finnas i alla de städer som Carmen ritat upp på väggen.

– Eftersom Rambler jobbar med street style och tar inspiration från gatan, måste vi finnas på olika platser. Varje stad och varje gata har ungdomar med sina alldeles egna visioner. Designen måste skapas där de finns, vi kan inte göra det utan dem.

De är Rambler
Carmen är noga med att Ramblers street style inte bara tar inspiration från de unga personer hon kommer i kontakt med genom stiftelsen och i samarbete med olika ungdomsorganisationer. De ska även in i Rambler och bli dess designers, eftersom det är just de som är Rambler.

– Utan ungdomarna är vi ingenting, säger Carmen. Det är ju de som skapar kläderna.

Nu jobbar Rambler med att skapa relationer och partners inom modebranschen, och även om det än så länge bara rör sig om samtal, ser Carmen att det finns ett stort intresse från de etablerade märkena.

– Vi pratar med många och kommer säkert snart att inleda ett samarbete som tar oss ännu längre, säger hon. Men jag vill inte nämna några namn. Inte ännu.

 

Vem: Carmen Van der Vecht

Vad: Grundare av det holländska märket Rambler

Varför: För att världens ungdomar sitter inne med visioner som de vill dela med fler. Mode är kanalen
Mer info: www.rmblr.com

 

Taggar: | | |