christina söderberg

5 snabba med privatekonom Christina Söderberg

FEM SNABBA. Sluta strutsa, ryck upp huvudet ur sanden. Privatekonomi är nämligen ingen raketforskning, utan egentligen ganska lätt. Och roligt. Vad du förlorar? Bara lite tid, säger privatekonomen Christina Söderberg. Vad du vinner? Antagligen en hel del pengar. Dessutom har hon en plan för vad vi kan göra om korthuset faller.

Vem: Christina Söderberg
Gör: Är sparekonom på jämförelsetjänsten Compricer och spenderar dagarna med att inspirera, utbilda och hjälpa konsumenter till att spara pengar genom att se över sin privatekonomi.
Hoppas på: Just nu hoppas jag på en lång och solig sommar tillsammans med mina nära och kära. Och så hoppas jag att experimentet med minusräntan och pengatryckningen, som halva världen håller på med, inte kommer att explodera okontrollerbart och skapa kaos. Krävs nog ett litet mirakel för att experimentet ska bli lyckat…
Mer info: compricer.se

1. Behövs det ett mirakel för att gemene man ska våga ta tag i sin privatekonomi, som till exempel sparande?
Jag tror inte att det krävs ett mirakel. Bättre utbildning i skolorna om privatekonomi skulle göra susen. Vi lär oss Sveriges floder och att snida träljusstakar (inget ont om det) men hur ränta, fonder/aktier eller hur en budget fungerar går vi olyckligt ovetande ut ur högstadiet utan att ha någon koll på.

2. Många av oss vågar knappt öppna pensionskuvertet, blundar och betalar för avtal vi egentligen skulle kunna få billigare och vågar inte pruta på bolånen. Vad är det med ekonomi som skrämmer?
Vi tror att det är svårare än vad det är. Det är ingen raketforskning. Det krävs inga mirakel. Det kräver bara lite tid. Sen intalar vi oss också att det ändå inte spelar så stor roll vad vi gör för att spara vilket resulterar i att vi inte tar tag i det. Men tänk om alla visste att en avgift på ditt pensionssparande på 1,5 procent gör att du vid pensionen får 40 procent lägre pension? Då skulle vi få eld i baken – då kanske några timmars jobb skulle kännas värdefullt.

3. Hur ska vi få människor att ta makten över sin ekonomi?
Utbildning utbildning utbildning! Vi människor fungerar så att det som ligger nära i tiden känns viktigt och det som ligger långt bort tidsmässigt känns mindre viktigt. Ett experiment har gjorts där personer i sitt pensionskuvert fick med en photoshopad bild på sig själv som gammal. Av dessa var det betydligt fler som agerade och såg över sin pension än de som inte fick med en bild. Närheten till pensionen blev tydligare och därigenom känslan av att pensionen är viktig – redan nu.

4. Det verkar som att de flesta skulle kunna vinna en hel del på att våga ta tag i pengarna, men skulle även samhället i stort kunna vinna på det?
Vi skulle alla vinna mycket på att ta tag i vår ekonomi. Några samtal till banken för ränteförhandling kan ge många tusenlappar över till annat. Och självklart skulle samhället också vinna på det. Färre personer som skulle hamna i skuldfällor, färre bubblor skulle skapas och spricka, färre personer skulle behöva leva på bidrag och fler pensionärer skulle klara sig på sin pension.

5. Helvetet brakar lös och ekonomin som vi känner den faller ihop som ett korthus. Vad gör du?
Då gräver jag upp mina guldtackor, haha. Världen är mitt inne i ett experiment av stora mått. Vi lever glatt under högkonjunkturer men vägrar låta lågkonjunkturer ta fäste. Vi kör istället konstgjord andning på ekonomin i lågkonjunktur genom att trycka nya pengar och sänka räntan till minus. Och detta trots att ekonomin går riktigt bra just nu. Det kan inte hålla hur länge som helst. Faller korthuset gäller det att man kan hänga kvar tills det blåser över. Och det kan man om man är förberedd: ha inte för höga lån, sprid dina risker/investeringar, skaffa en buffert och sist men inte minst var positiv. Positiv till att det kommer bättre tider. För det gör det alltid. Annars finns det ju alltid mirakel!