privatekonomi

Få maximal utdelning med minimalt engagemang

PRIVATEKONOMI. Det som förr var en unik möjlighet att få se sin framtid i spåkulan, har på senare år ersatts av ångest och illamående. En gång per år kommer en orange påminnelse om livet som pensionär, bokstavligen som ett brev på posten. Men är det rimligt att varje år känna ångest över sin framtid och privatekonomi? Det tycker inte veckans gästkrönikör Maja Englund, sparekonom och pensionsproffs på SPP. Här berättar hon hur vi istället kan ta kommando över vår framtid.

Under årets tre första månader får över 7 miljoner svenskar sitt orange kuvert från Pensionsmyndigheten. Men innan du låter känslorna ta över och sopar framtiden under mattan – stanna upp. Kanske är det dags. Kanske vill du engagera dig.

Här följer tre enkla tips på hur du får maximal utdelning – med minimalt engagemang:

1. Sluta vänta – våga klicka
Att sitta och vänta på post en gång om året känns en aning gammeldags och högtravande. Dessutom onödigt när du när som helst, helt gratis, kan registrera dig på minpension.se och få en överblick av din pension. Där får du också mer lön för mödan. I det orangea kuvertet får du endast se den del av pensionen du får från staten, medan du här även ser pensionen från arbetsgivare. En mer rättvisande bild, då nio av tio också har en tjänstepension från sitt arbete. Dessutom uppdateras dina uppgifter löpande under året. Skönt va?

2. Börja framtidsspana 
På samma sajt kan du med ett knapptryck få en pensionsprognos, och blicka in i framtiden. Du kan själv mata in din lön och när du planerar att gå i pension, samt experimentera om hur en lönehöjning skulle förändra pensionen. Kanske behöver du komplettera med ett eget sparande för att få råd med dina drömmar?

3. Du har makt att påverka – använd den
Våra värderingar styr oss mer och mer genom alla val vi gör. Ekoförsäljningen i matbutikerna slår rekord efter rekord och har nu spillt över på annan konsumtion. Och du kan göra samma val för ditt sparande. Precis som det är skillnad på kött och ekokött är det skillnad på fonder och hållbara fonder. De sistnämnda består av företag som är rustade för att möta framtidens utmaningar och en hållbar värld. För den prismedvetne vill jag också tillägga att Pensionsmyndigheten konstaterade att hållbara fonder under 2016 både var billigare och gav mer avkastning än vanliga fonder.

Du investerar alltså hållbart både för plånboken och för världen!

Taggar: | | |