• Tvättpåsen Guppy Friend ser till att mikroplastfibrer från dina kläder inte åker ut i avloppsvattnet när du tvättar dem. tvätta

    Tvättpåsen som ser till att mikroplastfibrerna i dina kläder inte åker ut i avloppsvattnet vid tvätten.

  • Guppy Friend

    Visste du att syntetplagg släpper ifrån sig microplastfiber när de tvättas i maskin – och riskerar att förorena våra vattendrag?

Så räddar du havet i tvättstugan

STARTUP. Snart lanseras Guppy Friend; ett nytt sätt att tvätta fleecetröjan. När vi kör syntetplagg gjorda av fleece avsöndras mikroplastfibrer, som åker ut med tvättvattnet i avloppet. Fibrerna fångas inte upp i reningsverken, utan hamnar i vattendrag där de förorenar haven och riskerar att påverka djurlivet längs hela matkedjan.

Enligt en studie från University of Californa, i Santa Barbara, släpper en stad med 100 000 invånare ut plastfibrer motsvarande 15 000 plastpåsar – varje dag.

För att lösa problemet startade det tyska friluftsmärket Langbrett ett samarbete med den ideella organisationen Stop! Micro Waste. Tillsammans har de tagit fram filterpåsen Guppy Friend som stoppar 99 procent av mikrofiberutsläppen i tvättmaskinen.

Det enda du behöver göra är att lägga dina syntetplagg i påsen och köra tvättmaskinen som vanligt. När tvätten är klar kan du rensa påsen på fiberresterna och kasta dem i soporna. På så vis inte åker fibrena inte ut i avloppet med sköljvattnet. Projektet har via Kickstarter samlat in pengar för att kunna göra påsen tillgänglig för så många som möjligt.

 

Animation_GUPPY_final from LANGBRETT / kosmos on Vimeo.