sparande

Radikalt sparande; inte så radikalt

EKONOMI. Var tredje svensk är flexitarian, elbilsmarknaden är på kraftig tillväxt och hållbar konsumtion har blivit så etablerat att det finns universitetskurser i ämnet. En av fem svenskar investerar också i hållbara fonder, enligt en färsk undersökning från Nordnet.

Flera av de hållbara fonderna hör även till de som presterat bäst de senaste åren; avkastningen är med andra ord god. Ändå väljer alltså majoriteten ett sparande utan hållbarhetsmärkning, medan det hållbara sparandet förblir alternativet, undantaget; det radikala. Borde det inte vara tvärtom?

Låt oss blicka några år framåt… Visst känns det rimligt att vi så småningom kommer att förutsätta att våra pengar investeras i företag som tar ansvar? Övriga bolag blir då en marginaliserad klick, utan större dragningskraft på marknaden. Kanske behöver de en egen typ av märkning.

Valet blir i så fall näst intill övertydligt. För tänk dig att du står vid fruktdelen i en mataffär. En femtedel av bananerna bär etiketter med texten ”besprutad”. Övriga bananer behöver ingen klisterlapp, eftersom Krav-odlat är en självklarhet. Vilka köper du?