• Life, MutinousAngel, CrimsonFist, Regensi, Zetaman, MotorMouth, DarkGuardian, KnightVigil, Civitron, DC's GUardian, DeathsHeadMoth, Zimmer, PhantomZero, SuperHero, Geist, Thanatos, MasterLegend and CitizenPrime.

  • Soundwave och CitizenPrime.

  • Nyx och Thanatos.

  • Life och Nyx.

Real Life Superheroes – verklighetens hjältar

INTERVJU. Peter Tangen är fotografen bakom affischen till Batmanfilmen som bytte fiktion mot verklighet när han startade Real Life Superheroes, ett fotoprojekt om gatans riktiga hjältar.

Peter Tangen har gjort filmaffischer till några av nutidens riktigt stora filmer, däribland Sleepy Hollow, Butterfly Effect och Batman Begins. För några år sedan fick han höra talas om att det fanns människor som kallar sig Real Life Superheroes och upptäckte att filmhjältarna han avbildade, även fanns i verkligheten.

– Superhjältar var väl inte riktigt min grej när jag var liten, men när jag fattade att de här människorna fanns på riktigt bestämde jag mig för att jag måste träffa dem, säger han.

Alla kan vara super
Real Life Superheroes är människor som hjälper sin omgivning på olika sätt. Iklädda sina egensydda kostymer blir de alteregon som Nyx, Soundwave, CitizenPrime och Zetaman.

– Många tror att de här människorna går runt och stoppar brott, men främst handlar det om att de bygger relationer med till exempel hemlösa människor som de flesta andra bara går förbi, säger Peter och fortsätter; De har blivit förebilder för sin omgivning när de väljer att faktiskt agera för att få till en förbättring av sina hemmakvarter, medan politiker ofta bara pratar och lovar.

Med projektet vill han få ut budskapet om att vi alla kan vara ”super”. Att vi alla kan göra skillnad om vi vill.

Modern mytologi
Det är historierna om superhjältar, snarare än vad politiker och lärare säger, som lär oss vad som är rätt och fel tror Peter Tangen. De är vår tids mytologi och Real Life Superheroes tar med sig det när de går ut på gatan för att med små medel arbeta för ett bättre samhälle.

– Jag ville från början bara gå bredvid och fota, men en kväll blev jag medbjuden att hjälpa till. Jag följde med Life, en superhjälte i New York. Han arbetar främst för att minska de hemlösas isolering, genom att ta dem i hand och titta dem i ögonen. Sen delar han ut hotellens överblivna minishampoflaskor så att de kan hålla sig rena. Han förändrade mig. När jag ser en möjlighet att vara snäll och respektfull idag, så tar jag den. Det handlar inte om att det är en svår sak att göra, det handlar bara om att faktiskt göra det.

Namn:  Peter Tangen

Gör: Fotograf som, genom fotoprojektet Real Life Superheroes, avbildat gatans riktiga superhjältar. Projektet genomfördes tillsammans med 30 volontärarbetande grafiker, konstnärer, 3D-artister och filmare.

Real Life Superheroes: Vanliga människor som blir superhjältar på gatan

Mer info: Det har även gjorts en dokumentär om superhjältarna. Mer info hittar du på hemsidan www.reallifesuperheroes.com

Taggar: | |