• The Alternative Limb Project. Foto: Rosemary Williams

  • Özz Nüjen är en av de som tycker att du ska använda appen Welcome!

  • Sara Granér är en av många svenska serieskapare som fått mycket uppmärksamhet för sina skarpa serier.

Redaktionen listar nya perspektiv

REDAKTIONEN TITTAR FRAMÅT. Storslagna forskningsresultat, världsfred och banbrytande litteratur. Sapir imponeras av de stora tänkarna men vi vill också lyfta fram det stora i det lilla. Med enkla lösningar nås stora resultat över hela världen varje dag, såväl inom som utanför Nobelpriets ämneskategorier, som påverkar mänskligheten. Vilka tycker du ska vara med på listan? Låt oss veta! Hör av dig på redaktionen@sapir.se så kanske just ditt bidrag blir det vi lyfter i ett reportage framöver.

Goda grannar med appen Welcome!
Nya appen Welcome! ville göra det lättare för svenskar och flyktingar att få kontakt, och ge nyanlända ett enkelt sätt att få hjälp med vardagsinformation om det svenska samhället. Sajten och appen är vitlistad av Telenor vilket betyder att det, så länge du har ett abonnemang eller kontantkort, inte dras någon datatrafik när du besöker appen eller sajten. Väl inne i appen eller på hemsidan kan flyktingar ställa frågor i ett öppet forum, men också möta nya vänner och ses utanför appen. I en tid då nästan alla, även flyktingar, har en smartphone tyckte grundaren Emma Rosman att de digitala möjligheterna att dela information inte utnyttjades tillräckligt mycket.

Robin Hood-känsla med Mark Zuckerberg
Är man jättestark måste man vara jättesnäll, vare sig man är Bamse, Pippi eller stor affärsman. I slutet av november kungjorde Facebooks skapare Mark Zuckerberg att han kommer skänka 99 procent av sina aktier i bolaget till välgörenhet. Han är sedan tidigare del i nätverket The giving Pledge, som miljardärer publikt ansluter sig till för att visa att de avstår från merparten av sin förmögenhet till förmån för projekt som gynnar samhällsutvecklingen. Det är inget juridiskt kontrakt, utan ett moralisk åtagande där det publika uttalandet är en viktig del i arbetet. Det ska bli naturligt att tala om att hjälpa, dela och tillsammans göra världen bättre.

Rädda klimatet med privatekonomin
Vet du hur dina sparpengar investeras? Håll koll på finanserna och rädda klimatet samtidigt genom att spara hållbart. Hur du placerar dina pengar har nämligen stor påverkan på en hållbar utveckling, vilket många kanske inte tänker på. Om du har en stark övertygelse kan det vara klokt att ta reda på att din placering ligger i linje med dina värderingar. Välj en leverantör som inte behandlar hållbarhet som en nischfråga utan som har hållbarhetskriterier för alla sina investeringar. SPP är ett sparbolag som investerar hållbart, här är deras märkning.

Teknik som smycke – The Alternative Limb Project
Med ny teknik och vidgade vyer kan vi skapa lösningar på vardagliga problem som kan drabba vem som helst. The alternative limp project är en sådan lösning, där proteskonstnären Sophie De Oliviera Barata skapar proteser som antingen ser så realistiska ut att man inte kan avgöra att det är en protes, eller så unika och iögonfallande att de blir ett smycke ingen missar. Proteserna är en perfekt kombination av hur man i praktiken kan använda teknik för att lyfta frågor om allas lika värde, samtidigt som man ger en välfungerande lösning på ett tydligt problem.

Nya sätt att upptäcka ord
Det skrivna ordet har en oändlig kraft att förändra och påverka och det är ju inte bara traditionella böcker som kan få oss att försvinna in i bokstävernas magiska värld. Med en vidare syn av begreppet litteratur ser man genast en rad andra exempel på spännande alternativ läsning. Ta en titt på serieskapare som Nina Hemingsson, Suleiman Bakhit, Sara Granér, Martin Kellerman och Tove Jansson för att få en inblick i seriernas värld. Eller titta på instagramkonton som Humans of New york eller Stockholm Stories för att få korta berättelser från människors liv serverade i ditt egna flöde. Och glöm inte lyriken i musiken. Sätt dig med ett par lurar, favoritlåten och tryck på play. Lyssna om och om tills orden landar på riktigt.