redaktionen

Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen

EARTH HOUR. De senaste åren har vi svenskar blivit betydligt bättre på vanliga vardagsinitiativ för att spara på klimatet – släcka ljuset, sopsortera och handla ekologiskt. Och det är bra. Jättebra. Och den 19 mars är det återigen dags för Earth Hour, timmen då vi tillsammans visar vårt stöd för klimatet.

WWF som ligger bakom Earth Hour pratar om klimatvärstingarnas fyra B:n, Bilen, Biffen, Bostaden och Börsen. Och vi är nog många som har koll på att försöka använda bilen lite mindre, handla ekokött och släcka lampan när man lämmar rummet. Desto sämre är vi kanske på att tänka på vilken enorm effekt vårt sparande faktiskt kan åstadkomma för en hållbar samhällsutveckling och många förstår nog inte vilken makt deras pengar har. Men trots att trender och förändringar mot det mer hållbara syns inom alla delar av samhället behöver förändringsagenterna bli ännu fler. Fler behöver göra mer medvetna val. Och det handlar inte om att ta bort flärd och guldkant. Det är en gammal föreställning. Det är inte heller en kompromiss eller devalvering av vår livsstil. Tvärtom är det en utveckling full av möjligheter.

Så släck gärna lampan på lördag som en symbol, men lova dig själv att inte släckandet blir en engångsmanifestation – utan början på något nytt.  Låt den släckta lampan bli ett sätt att en gång för alla säga att det är nu, inte aldrig som jag bestämmer mig för att göra annorlunda, så att vi alla är med och formar den framtid vi vill se.

Taggar: | | |