Vi tar på paljetterna och blir aktivister

MODE. Världens ledare samlades i Paris i fjol för att sätta mål och diskutera lösningar på klimatförändringar. Men det är inte bara politiker och beslutsfattare som hittar lösningar på klimatproblemen, utan även modekungar som Karl Lagerfeld.

När vårmodet 2016 visades upp i Paris var hans inbjudningar gjorda av enkla plattor av miljövänlig plywood, och inne i det annars så bombastiska Grand Palais förvandlades runway till en Zen-trädgård med gräs, fontäner, knallblå himmel och en minimalistisk träpaviljong. ”Det här visar naturen från sin allra mest chica sida”, skrev The Guardian. Och för sommarsäsongen 2015 hade modekungen protesttema på catwalken, med slogans som “Make Fashion Not War”.

Mode och stil är den perfekta plattformen för icke-verbal aktivism och det är på gatan som folkets åsikter och engagemang får fritt spelrum genom trasiga jeans, vattenkammat hår, tygmärken i överflöd, nitar och dyra märken. Utan att säga ett ord kan du med kläder säga en hel del, och när de stora modeikonerna och designerhusen utnyttjar den där plattformen till något som faktiskt gör skillnad, då är möjligheten till samhällspåverkan stor. För mode är inte bara kläder, det är en avbild av samhället och en spegel mot framtiden. Vilket Karl Lagerfeldt med sådan tydlighet visar. Med återvinningsbart sceneri och sandaler gjorda i miljövänlig kork, för att nämna något, ville Lagerfeldt göra verklighet av sagan där i Grand Palais.

”Här är vi i ett drömhus, som borde vara verklighet. Jag ville ta ecofashion till en ny nivå, så jag har gjort det till high fashion” sa Karl Lagerfeld om sin show.

Taggar: | | | |