sapir_skärgård_båt_1

Redaktionen väljer 3 pärlor i Stockholms skärgård

REDAKTIONEN VÄLJER. Många av oss har en idyllisk bild av skärgården efter Astrid Lindgrens Saltkråkan. Varför inte göra idyllen till sin egen? Sapir ger dig guldkornen för att möta sommaren bland kobbar och skär.

Tandemcykla på Utö
Under sommarmånaderna går båt från Strömkajen i Stockholm till Utö. Väl där kan du promenera eller hyra en tandemcykel och bege dig till Krogen Båtshaket på Ålö som öppnar den 20 juni. Om du har tid över innan båten Mysingen tutar tillbaka till fastlandet kan du även hyra kajak i Gruvhamnen.

Förkovra dig i lite kultur
”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen.” Så börjar August Strindbergs bok Hemsöborna. Oavsett om du läst längre än så eller inte, kan en vandring i författarens fotspår vara lika intressant. Söndagen den 18 juli kan du möta intendenten och pedagogen Anita Persson på Kymmendö, där handlingen i boken utspelar sig. Du tar dig enkelt dit med Waxholmsbolagets båt. Läs mer här.

Övernatta på en ö
I skärgården finns många prisvärda vandrarhem. Här listas några.

Hela hus går att hyra via Skärgårdsstiftelsen. På Huvudskär och Fjärdlång ingår roddbåt, och i det senare även en vedeldad bastu.

Om du är villig att betala lite mer kan du hyra många fina privata hus genom Airbnb. Här hittar du ett urval.

Taggar: | | |