robot

Redo för Roboboss?

KARRIÄR. Drömmer du om en chef som alltid är rättvis, lösningsorienterad och aldrig blir stressad? Utvecklingen av artificiell intelligens (AI) går i rasande fart. Din nästa chef kan bli en robot, utan dåliga karaktärsdrag.

Artificiell intelligens var en stor snackis under årets World Economic Forum (WEF), i Davos i januari. Diskussionerna gick heta: ska vi vara rädda för att robotar ska ta över våra jobb? Eller kan vi se den nya sortens intelligens som en möjlighet som både kan förbättra arbetsmiljön och företagens resultat?

Det finska mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto har valt det senare alternativet. Företaget har anlitat en artificiell intelligens som rådgivare till sin ledningsgrupp. Alicia T kallas förstärkningen, som bland annat kommer kunna se databaserade lösningar som mänskliga ögon skulle ha missat – och på så vis avlasta ledningsgruppen.

Men Tieto är inte det första företaget som testar AI i chefspositioner. Det japanska elektronikföretaget Hitachi använder AI som arbetsledare i sina varuhus, bland annat för att ge instruktioner till sina butiksanställda. Tack vare AI blir det enklare att upptäcka smarta lösningar i butikerna, som sedan kan utvecklas till mer effektiva arbetsmetoder i hela butikskedjan. En win-win-lösning både för de anställda och företaget enligt Hitachi.

Är arbetstagarna redo för robotchefer?
I en undersökning, gjord av innovationsföretaget Dare2 förra året, visade det sig att det kan finnas kulturella skillnader i svaret på frågan. Av de danska deltagarna som deltog i studien, svarade 81 procent att de inte kunde tänka sig att ta order från en robot. Men en tredjedel av deltagarna som kom från USA föredrog en robot som chef framför en människa. Motiveringen var att de trodde att en robot skulle vara mer pålitlig och etisk än deras nuvarande – och mänskliga – chef.

Taggar: | | | |