• En livlig världsstad och partymetropol med pulsen av 12 miljoner invånare, inklämd mellan berg och paradisstränder. Rio

  En livlig världsstad och partymetropol med pulsen av 12 miljoner invånare, inklämd mellan berg och paradisstränder.

 • Idylliskt läge bland Barra da Tijucas stränder och laguner på Grand Hyatt hotell. Rio

  Idylliskt läge bland Barra da Tijucas laguner på Grand Hyatt Rio de Janeiro.

 • På kafé Momo hittar du eftertraktade våfflor, ekologiskt kaffe och handgjord gelato i världsklass. Rio

  På solgula kafé Momo hittar du eftertraktade våfflor, ekologiskt kaffe och handgjord gelato i världsklass.

 • På framtidsmuseumet Museu do Amanhã hittar du hyllade, interaktiva utställningar och experiment om en hållbar värld. Rio

  På framtidsmuseumet Museu do Amanhã hittar du hyllade, interaktiva utställningar och experiment om en hållbar värld.

 • Rulla runt stan med Bike Rio, ett lånesystem med cyklar som står utplacerade vid 60 stationer i innerstaden.

  Rulla runt stan med Bike Rio, ett lånesystem med cyklar som står utplacerade vid 60 stationer i innerstaden.

 • I Rio finns sju mil sandstränder, bland annat legendariska Copacabana och sexiga Ipanema beach, trendsetter för din itsy bitsy brasilianska bikini. Rio

  I Rio finns sju mil sandstränder, bland annat legendariska Copacabana och sexiga Ipanema beach, trendsetter för din itsy bitsy brasilianska bikini.

 • Poolen på Rio Forest Hostel i Santa Teresa, som även har ekologisk köksträdgård och panoramautsikt över centrala Rio.

  Poolen på Rio Forest Hostel i Santa Teresa, som även har ekologisk köksträdgård och panoramautsikt över centrala Rio.

 • Ta sikte på soliga strandpromenader på de kilometerlånga stränderna utanför Grand Hyatt hotell. Rio

  Ta sikte på soliga strandpromenader på de kilometerlånga stränderna utanför Grand Hyatt hotell.

Så reser du hållbart i Rio de Janeiro

BRASILIEN. För första gången står ett sydamerikanskt land värd för sommar-OS och världen vänder blicken mot den mytomspunna partymetropolen Rio de Janeiro. En livlig världsstad hårt präglad av ekonomiska och sociala ojämlikheter och med pulsen av 12 miljoner invånare – inklämd mellan höga berg och berömda paradisstränder. Rios ofantliga kontraster går inte att undvika.

Men Rio genomsyras även av livsglädje, färgsprakande karnivaler och sena sambanätter. Här finns något för alla; från Copacabanas sanddynor och Lapas pulserande nattliv, till Santa Teresas galleritäta och bohemiska kulturkvarter. Utbudet är överväldigande, och det kan vara svårt att navigera hållbart.
Vi guidar dig genom kontrasternas Rio:

Bo billigt eller i tropisk lyx bland lagunerna 

1. Grand Hyatt Rio de Janeiro i Barra da Tijuca kompletteras av 12 kilometer sandstrand, flera laguner och en hållbarhetsprofil med omfattande insatser för bland annat återvinning och energiförbrukning.

2. Ett lugnt budgetalternativ hittar du på Rio Forest Hostel i en lummig del av Santa Teresa. Ekologisk köksträdgård och möbler i återvunna material, pool och pampig panoramautsikt över centrala Rio.

3. Bo på familjeägda djungelgården The Eco-Farm och lär dig om ekologiskt jordbruk i UNESCO-klassade Paratys regnskog. Här kan du spana på apor och hajka till vattenfall, gå en workshop i brasiliansk matlagning och hjälpa till med djuren.

Brasiliansk cuisine med vegetariskt fokus

1. Testa mysiga Zazá Bistrô Tropical, en bohem-chic restaurang med ekomeny, en soft lounge med kuddhäng och uteservering längst den knallblå fasaden.

2. Fyll på energin med ekokaffe på solgula serveringen Momo, som även stoltserar med eftertraktade våfflor och handgjord gelato i världsklass.

3. Charmiga kulturkaféet Gaia Art & Café på Leme beach, med ekologisk och vegetarisk profil, står scen för många roliga events och livemusik.

Sena nätter med obegränsade alternativ

1. Den trendsäkre gör med fördel ett besök på Crazy Cats Bistro, en hipstervänlig gastrobar med trendig vintagedekor i Botafogo, eller “BotaSoho”.

2. When in Rio: Dansa till gryningen på livliga sambaklubben Rio Scenarium, allmän party central på Lapas ryktbara musikscen.

3. På med finbyxan och mingla dig igenom exklusiva hotspoten Baretto-Londra i Hotel Fasano, rankad som världens främsta hotellbar av stilbibeln Wallpaper. Känddisspotting: Madonna och Gisele.

Se naturen mitt i stan

1. Rulla runt stan med Bike Rio, ett lånesystem med cyklar som står utplacerade vid 60 stationer i innerstaden. Och om solen inte gjort dig loj, trampa på utflykt till Vista Chinesa, världens största urbana regnskog.

2. Spatsera i stadsparken Parque Madureira – här hittar du fruktträdgårdar, 800 träd, 50 palmer och drygt 30.000 kvadratmeter gräs, med soldriven belysning och återanvänt regnvatten.

3. Du är i strändernas stad, och strandlivet är pulserande! Häng på legendariska Copacabana eller Ipanema beach, trendsetter för din itsy bitsy brasilianska bikini. Se berget Sockertoppen från idylliska Praia Vermelha eller slappa på romantiska Prainha, Botafogo och Praia do Recreio.

Kolla kultur och klassiker

1. Rio är inte en stad där du vill skippa kända landmärken. Karnevalen, fotbollen på Maracanastadion, Sockertoppsberget och Kristusstatyn är alla värda att se.

2. På Samba city är det karneval året om. Här kan du uppleva nationaldansens rytmer och pråliga paradkostymer, svänga dina lurviga eller ta en trumma och anslut till sambaorkestern!

3. Rios nyaste konstmuseum Museu de Arte do Rio har både en spännande samling och musik- och filmfestivaler sommartid. Kombinera med en visit på hyllade Museu do Amanhã, ett framtidsmuseum under roterande solpaneler med interaktiva utställningar och experiment om en hållbar värld.

 

OBS.
Se rekommendationer gällande utbrotten av zikavirus i Brasilien på Sveriges ambassad.

Taggar: | | | | |