• Den 30 november 2015 gjorde Claes Elfsberg sin allra sista sändning som nyhetsankare i SVT.

  • Claes Elfsberg föddes i november 1948 och växte upp i södra delarna av Stockholm.

  • Från och med januari 2016 kan du se Claes Elfsberg som programledare för Gomorron Sverige i SVT på fredagar.

  • "Vi måste få in nya tankar om ålder och pensionering", säger Claes Elfsberg.

Revolterande förebilder eller jätteproppen Orvar

INTERVJU. Varje generation dras med sina epitet. De ironiska 70-talisterna, de luststyrda 90-talisterna och klickgenerationen. Pension, köttberg, egoister och författare – enligt Google fyra relaterade sökningar till 40-talister. Nyhetsankaret Claes Elfsberg har grävt ner sig i det 40-talistiska Köttberget och vägrar passiviseras.

Det är tre dagar kvar till Claes Elfsbergs 67-årsdag när han möter upp i TV-huset, och bara några veckor kvar tills han gör sin allra sista nyhetssändning. Sen måste han gå. Det var när informationen om sin egen påtvingade pension nådde honom, som han började fundera kring sin yrkeskarriär, och kring hur andra människor som stod inför sin pension kände. Är det slut nu?

Huruvida vi ska gå i pension vid 67 eller inte råder det delade meningar om. Många uppskattar att få sluta ställa klockan och äntligen ägna sig åt andra saker än lönearbete, men för Claes är det annorlunda. Han vill absolut inte sluta arbeta och tycker att det är resursslöseri att låta pigga och arbetsvilliga personer gå hemma. Han anser att pensioneringen borde vara personanpassad, inte åldersbaserad. För Claes handlar det om att dels se på sitt yrke som otroligt viktigt där han har en funktion, dels att inte vilja gå hemma och vänta på att den elva år yngre frun ska sluta jobba.

– Det handlar mycket om identitet. Vem man är. Jag ser mig som journalist och lägger mycket stolthet i det. Vad händer då när man slutar jobba? Vem är jag då?

Köttberget checkar ut
Tankarna ledde till en idé om ett program, och under hösten har tittarna kunnat följa honom i tolv avsnitt av Köttberget checkar ut, där han pratar med kända 40-talister. Generationen som haft allt och som antagligen är den första att ha fött upp en ny generation som kommer ha det sämre än sina föräldrar. De har revolterat, varit den första gruppen tonåringar och vågat säga emot etablissemanget. Uttrycket köttberg syftar till att denna generation inte lämnar plats åt de yngre på arbetsmarknaden. En fråga som var het redan på 80-talet, då ett annat välkänt uttryck myntades av den då 21-åriga expressen-journalisten Maria Hörnfeldt. I en Tv-debatt uttryckte hon sin frustration över att 40-talisterna bromsade arbetsmarknaden, och kallade dem ”jätteproppen Orvar”. Ett utryck som bara över en natt blev en del av det svenska språket.

– Jag tycker inte att vi är något köttberg, men det är en bra rubrik. Jag tycker själv att jag blivit ganska bra på att sätta rubriker efter att det har varit en stor del av mitt yrke i 40 år, säger Claes.

Revoltaktion
Serien, och sättet den görs på, kan ses som en revolt. Claes själv är noga med att påpeka att han inte använder SVT för att föra fram sin egen agenda. Men att högljutt protestera mot sin egen pensionering och samtidigt få igenom ett programförslag som lyfter den egna generationen är trots allt ett sätt att revoltera. Något Claes menar ligger nära till hands för 40-talister.

– Om jag ska generalisera så är jag och mina generationskamrater mycket mer revolterande än till exempel 80-talister. Vi var den första stora tonårsgenerationen och fick tidigt möjlighet att lära oss att vi kunde påverka samhället. Allt går om vi är tillräckligt många. Och det var vi.

Vägrar passivitet
Den sista november i år fick han ändå gå, vare sig han ville eller ej. Efter ett helt liv som nyhetsankare tvingades Claes Elfsberg att lämna sitt jobb eftersom han fyllde 67. Så ser regelverket ut på SVT och det går inte att påverka. När vi ses dagarna innan födelsedagen är det ännu inte klart hur livet kommer te sig efter den sista november, men han vet att han kommer arbeta med Gomorron Sverige en dag i veckan, på frilansbasis. Utöver det är det oklart. Men att försättas i någon form av ofrivillig passivitet är inget alternativ. Och det var just den insikten som fick honom att utveckla programserien Köttberget checkar ut och fundera över vad som händer med oss när vi går i pension, hur man så snabbt byter identitet från nyhetsankare till pensionär i samhällets ögon. Och pratet om att behöva stiga tillbaka för att ge plats åt andra gör honom i det närmaste irriterad.

– Det där är en myt. Ju fler som jobbar, desto fler jobb skapas ju. Sen kan det såklart vara så att någon absolut skulle vilja ha just min position, då är det klart att det hjälper att jag flyttar på mig, säger Claes.

Känslan av att bli petad, att inte längre ha sin plats, kanske inte är en känsla vi vill ge människor som antagligen har mer än 20 år kvar att leva. Integrerade arbetsplatser, där både unga och gamla får ta plats, skulle gynna de flesta menar Claes. Dessutom skulle vi i mindre utsträckning göra oss av med fullt fungerande människor som fortfarande har mycket att tillföra.

– Jag känner mig varken passé eller bäng i kolan och jag tycker att jag skulle kunna fortsätta att göra ett gott jobb. Och det är jag såklart inte ensam om, säger Claes.

Vem: Claes Elfsberg

Gör: Nyligen pensionerad efter ett helt yrkesliv som nyhetsankare på SVT

Framtiden: ”Jag har startat ett eget företag och kommer fortsätta jobba”
Mer Info: Här kan du se Köttberget checkar ut
Taggar: | |