• robothandske

  • robothandske

    Börje Salming med robothandsken.

Robothandske förstärker det mänskliga greppet

TEKNIK. Din egen hand – fast starkare och bättre. Låter det som science fiction? Nu har verkligheten och teknikutvecklingen hunnit ikapp fantasin.

Användningsområdena är många för robothandsken som förstärker det mänskliga greppet. Det kan handla om industriarbetaren som vill förebygga arbetsskador eller privatpersonen med svaghet i handen på grund av ålder eller sjukdom.

Bakom denna teknologi ligger svenska Bioservo Technologies som kom till genom ett samarbete mellan professorer inom neurokirurgi och mekatronik, på Karolinska sjukhuset respektive KTH. I dag är bolaget världsledande inom kraftstärkande teknologi som bygger på bionics och robotik.

Redan nu har Bioservo Technologies avtal med internationella industriföretag som General Motors, General Electric, Eiffage Infrastructures, JM och Airbus kring robothandskar för att förbygga arbetsskador på fabriksgolvet. Och det är bara början – en växande marknad och en demografisk utveckling där vi lever allt längre gör att möjligheterna haglar och teknikutvecklingen går snabbt framåt.