• rude food

    Poppis matrester i matsvinnscatering. Foto: Alexander Olivera

  • rude food

    Gammal mat på bröllopet? Javisst! Foto: Alexander Olivera

  • rude food

    Rude Food drivs idag av volontärer och en handfull anställda. Foto: Alexander Olivera

  • rude food

Ratad mat blir ny business

ANDRA CHANSEN. I Malmö har matsvinnet från butiker och torghandlare blivit grunden till den hyllade cateringverksamheten Rude Food, som serverar mat lagad på rester från lokala butiker och torghandlare.

Bakom initiativet står Zeenath Hasan, doktorand vid Malmö högskola, som tillsammans med ett gäng vänner räddar livsmedel som annars skulle kastas. I ett återvinningskök experimenterar de fram recept på svinnet från restaurangerna, som de lagar till olika företagsevent. Menyn varieras utifrån de livsmedel Rude Food fått in från sina matsvinns-partners. Ikea är en återkommande beställare, men Rude Food har även levererat sin återvunna mat till bröllop.

Nu har Zeenath Hasans recept samlats i kokboken The Rude Food Cookbook. Alla rätter är vegetariska – kött räddas nämligen inte av Rude Food. I boken finns smarta tips på klimatvänlig matlagning, plus inspiration som spränger fantasins gränser i köket – utan att svinn uppstår förstås!

Taggar: | | | |