• rymdmat

    1. Rymdsallad i miljösimulator på NASA:s Kennedy Space Center (foto Frankie Martin). 2. Rymdpiloten Francis R. Scobee äter i tyngdlöshet.

  • rymdmat

    NASA:s rymdsallad växer sig stark. Foto: Frankie Martin.

  • rymdmat

    Flygingenjören Karen Nyberg fångar sin flytande måltid ombord på NASA:s Node 1-modul.

NASA fixar framtidens rymdmat

INNOVATION. Gelékapslar och salladsblad är kanske inget vi normalt hurrar för vid middagsbordet, men en matrevolution för de som jobbar utanför vår planet. Tekniken för att resa och leva långa stunder i rymden finns, utmaningen ligger i försörjningen av god och näringsrik rymdmat, som håller en längre tid.

På 60-talet åt astronauterna främst gelékapslar fyllda med kalorier och näringsämnen, knappast någon aptitretare. Men mycket har hänt sen dess. I dag finns det flera olika maträtter att avnjuta och besättningen på våra rymdfarkoster kan välja på flera olika rätter. Vad sägs om soppa i påse eller Mac and Cheese serverad på en tallrik som fästs på benet och bestick försedda med kardborre?

Att laga mat för besättningen på en rymdfarkost kräver talang utöver det vanliga. Förutom en smak- och näringsrik måltid behöver hållbarheten vara lång och rätten designad för att inte ”rymma” från tallriken. Tyngdlösheten gör att du inte kan servera mat som inte är tillräckligt kladdig på en tallrik. Dessutom bli smaklökarna avtrubbade i rymden.

Framtidssallad
Mycket har hänt med rymdkokkonsten de senaste åren och mer spännande projekt är på gång. Just nu forskar NASA på framtidens rymdmat där både smakupplevelse, näring och resurseffektivitet står i fokus.

Grönsaker är i dag svåra att ta med sig i större kvantiteter på grund av att de ganska snabbt blir dåliga. The Veggie är ett projekt där man tagit sig an utmaningen och med hjälp av företaget Orbitec forskar på grönsaker som kan odlas i rymden för att sedan ätas. Först ut är en sallad som ska mätta besättningen. Den ska odlas och skötas om i små växthus i farkosten och på så vis producera färsk mat på plats.

Förutom att det ger en välsmakande och näringsrik måltid så har de också andra positiva hälsoeffekter. Forskarna vid NASA menar att närvaron av växter har en avkopplande effekt och ger möjlighet till rekreation.

Taggar: | | |