Så blir du bästa ledaren

LEDARSKAP. Vad gör en bra ledare? Är det förmågan att ta tuffa beslut, hålla kursen när det blåser och staka ut riktningen med hela handen? Eller är det att med självinsikt, värme och medkänsla få med sig andra och utgå från varje individs förutsättningar och behov? Ledarskapsfrågan och balansen mellan tydlighet och mjukhet är ett hett ämne just nu, men forskaren Amy Cuddy och hennes medforskare på Harvard Business School har haft receptet på den bästa ledaren sedan ett par år tillbaka, och vet att de bästa ledarna har förmågan till både och.

Dagens chefer och ledare är rätt bra på att lyfta fram sina styrkor, kompetenser och meriter men enligt forskarna är det helt fel att ha detta som utgångspunkt. De ledare som framhäver stryka och överlägsenhet innan de först har byggt ett förtroende riskerar nämligen att skapa rädsla i gruppen, vilket forskning visar gör att medarbetare presterar sämre.

Tvärtom är bästa sättet att leda människor att börja med att skapa kontakt med sina medarbetare. Värme och medkänsla är nämligen förutsättningar för att påverka andra. Det bygger både tillit och kommunikation – två saker som är viktiga i högpresterande grupper. Samtidigt ska man som ledare kunna visa tydlighet, mod och styrka inför utmaningar.

Alltså har de bästa ledarna förmågan att röra sig mellan både mjukhet OCH styrka men med den förstnämnda som grund. Som tur är har det visat sig att dessa två egenskaper också förstärker varandra. Win win!

Taggar: | | |